Arbejdermuseet åbner kunstudstilling

ABM1245x17

Museet udstiller 85 værker af ’Barbermaleren’ – den nær ved glemte kunstner, der i sin samtid opnåede kultstatus som ”vor tids Van Gogh”.

Da maleren John Christensen døde den 2. januar 1940, blev han prist for sin indsats som kunstner og begrædt for sin tidlige bortgang, kun 43 år gammel. Selvom han havde været en central og anerkendt skikkelse i mellemkrigstidens kunstneriske miljø i København, fik han dog aldrig en fast plads i kunsthistorien og huskes først og fremmest som ”den malende barber” eller ”barbermaleren”.

Arbejdermuseet vil nu give publikum mulighed for at genopdage John Christensen som kunstner i en udstilling med 85 udvalgte værker fra samlingen. Udstillingen afslører kunstnerens spændvidde, ikke blot som maler, men også som tegner og grafiker og der vises både malerier, skitser og grafiske værker, heriblandt flere som ikke tidligere har været vist på museet. Udstillingen vil være at finde på balkonen i Arbejdermuseets festsal.

Kunsthistoriker Hanne Abildgaard udgiver samtidig med udstillingsåbningen biografien, “Barbermaleren John Christensen”, og er den konkrete anledning til, at Arbejdermuseet nu vælger at vise et bredt udvalg af værker fra Arbejdermuseets samling.

Nørrebros folklore som inspiration

Født i København i 1896 som søn af en skræddermester og en syerske, lå en kunstnerisk løbebane ikke lige for hos familien Christensen. Sønnen John blev uddannet frisør, og i 1922 erhvervede han sig en frisørsalon på Kapelvej 7, der skulle vise sig at blive omdrejningspunktet for hele John Christensens kunstneriske liv. Her ernærede han sig som barber og havde frit udsyn til Nørrebros folklore, som han brugte som inspiration til sine motiver. Hans evne til at forene indtrykkene af det mangfoldige hverdagsliv i kvarteret omkring Assistens Kirkegård med fantasi og fabuleren, gjorde ham til et prisme for mange af de bestræbelser, der prægede mellemkrigstidens kunst og tidens debat om det sociale, det folkelige og det demokratiske.

Udstillingen åbner d. 24. august 2017 og vises frem til 2018.

Se og hent billeder fra udstillingen her.


Yderligere information om udstillingen og Arbejdermuseets samling af værker af John Christensen, bedes rettes til samlingsinspektør, Thomas Meldgaard på tme@arbejdermuseet.dk eller på telefon +45 21 65 79 08

For billeder, interview eller besøg på museet, kontakt kommunikationsansvarlig Stine Groth Rasmussen på sgr@arbejdermuseet.dk eller på +45 33 48 03 19

Information om Hanne Abildgaards bog, kontakt presse- og marketingansvarlig, Rebecca Scavenius fra GADs Forlag på rs@gad.dk eller på +45 77 66 60 72