Arbejdermuseet laver skæg med Stauning

SkægMedStauning_FB_profil

Arbejdermuseet sætter i efterårsferien spot på Danmarkshistoriens mest populære statsminister, Thorvald Stauning. Børn og voksne kan blive klogere på manden, der lagde grundstenene til den danske velfærdsstat og opleve, hvordan det var at vokse op som dreng af arbejderklassen i Staunings tid og få indblik i den kult, der opstod omkring hans person.

”Samfundet burde blive som en Familie, der virker sammen” – Stauning 1931

Stauning i dit tv i efterårsferien

Efterårsferien lægger ud med, at DR1 sender afsnit 9 i tv-serien, Historien om Danmark, der netop handler om den første halvdel af 1900-tallet. Om to verdenskrige, om kampen for demokrati og lige rettigheder, om samarbejdspolitikken og om Danmarks første socialdemokratiske statsminister, Thorvald Stauning!

Arbejdermuseet har bidraget med kilder og eksperter til serien og tager tråden op ved at pakke hele efterårsferien ind i et tema om Stauning. Alle interesserede får mulighed for at fordybe sig i tiden og i personen ved en lang række aktiviteter for store og små, der alle følger i Staunings fodspor fra lille arbejderbarn til voksen statsminister. Besøgende kan, ligesom den unge Stauning, prøve kræfter med at være i lære som smed og med at sortere cigarer på akkord. De større børn kan skrive en tale i hånden eller på gammeldags skrivemaskine. De kan lave deres eget valg-slogan og tænke over, hvad de ville bestemme, hvis de blev statsminister! Når familien trænger til en pause, kan de hvile sig på loftet med en kop kakao til historier om, hvordan det var, at være barn på Staunings tid.

Desuden kan man komme på familieomvisning og opleve Staunings vej på tværs af udstillingerne, fordybe sig i kludedukkernes univers og lave Stauning som statsministerdukke (og alle hans damer). Man kan besøge Staunings kontor, som det stod, lige her i Arbejdernes Forenings- og Forsamlingsbygning i Rømersgade 22.

Børnenes Arbejdermuseum er åbent hele ugen, hvor de små kan prøve kræfter med børnearbejde som på Staunings tid. De kan cykle ud med varer på budcyklen eller løbe ærinder for købmanden. Kniber det med pengene, må de afsted til pantelåneren. Kan de mon klare det hele?

Når alle er trætte kan de gå i restaurant Café og Ølhalle i kælderen og spise Staunings favorit-smørrebrød, og ungerne kan få sig en håndmad.

Staunings afklippede skæg og eksklusiv time med genstande

Staunings afklippede skæg bliver i efterårsferien taget frem fra samlingen og udstillet sammen med alle de genstande, der blev produceret som hyldest til landsfaderen, fx små buster, nøddeknækkere, askebægre og øloplukkere med Staunings motiv. Og Arbejdermuseet inviterer desuden til en eksklusiv time, hvor særlige genstande fra samlingen bliver vist frem på tætteste hold, mens man nyder en afkølet whisky. Det sidste er selvsagt for det voksne publikum.

Se programmet for efterårsferien her

En time med Stauning – se mere

Læs mere om hele Danmarks Stauning her

6 politiske resultater fra Staunings karriere

Staunings liv i billeder

Billederne må bruges med angiven fotograf og Arbejdermuseet som kilde. Klik på billederne for at forstørre.

Hent også pressebilleder her.