Arbejdermuseet og Industrimuseet skal styrke fortællingen om Danmark som produktionsland

murer for en dag børn og lærlinge

Arbejdermuseet og Industrimuseet får tre millioner kr. til et landsdækkende løft til at få flere børn og unge til at møde historien om industriproduktion.

Det har i flere år været et mål at styrke søgningen til erhvervsuddannelserne. Men der er stadig alt for få, der vælger håndværket og tekniske færdigheder til. Det er et problem, for Danmark har brug for mange flere faglærte i fremtiden. Og derfor skal der flere initiativer til.

Takket være en stor bevilling fra Udlodningsmidlerne får Arbejdermuseet og Industrimuseet nu mulighed for at igangsætte en række tiltag, der gennem bredt samarbejde skal styrke fortællingen om Danmark som produktionsland, og om den rolle industriproduktionen har i udviklingen af samfundet.

Vi tror nemlig på, at den aktuelle danske mangel på faglært arbejdskraft og problemerne med at interessere nutidens unge for tekniske og industrirettede uddannelser, hænger sammen med årtiers overdrevne fortælling om det danske videnssamfund. Hvilket ungt menneske vil kaste energi i en industriel uddannelse, hvis dansk industriproduktion hører fortiden snarere end fremtiden til? Der er brug for at en større del af befolkningen møder fortællingen om industriproduktionens Danmark.

Foto fra projektet ‘Fabricate_Now’ på Industrimuseet

Undervisning er omdrejningspunktet for de initiativer, vi nu kan komme videre med. Vi vil skabe et landsdækkende samarbejde med henblik på at få industriproduktion med et historisk perspektiv på nutidens udfordringer og muligheder til at være en større del af dannelsen for børn og unge. Både Industrimuseet og Arbejdermuseet har allerede gode erfaringer og etablerede samarbejder med erhvervsuddannelser, arbejdsgiver- og arbejdstagerorganisationer og virksomheder. Og en række andre museer har gennem de seneste år også gjort formidling og undervisning omkring industriel produktion og håndværk til satsningsområder. Det er disse kompetencer og netværk, vi ønsker at knytte sammen og give fælles styrke til at sætte et endnu større aftryk i befolkningens forståelse af, hvad Danmark er for et land.

Samarbejder og undervisning

Det er et langt, sejt træk. Og både Arbejdermuseet og Industrimuseet har gennem flere år arbejdet målrettet med at udvikle undervisningstilbud og skabe netværk omkring livet som faglært og produktionsindustriens historie. Industrimuseet trækker bl.a. en række gode erfaringer fra samarbejdet med Insero Horsens og lokale industrivirksomheder om projektet Fabricate_Now med ind i projektet. Vi er derfor glade for denne bevilling og opbakningen, der gør, at vi kan bygge videre på erfaringerne og løfte fortællingen om Danmark som produktionsland.

Fotos vedhæftet til fri afbenyttelse i forbindelse med omtale af projektet. 

Kontakt og info:

Industrimuseet: David Holt Olsen, david.olsen@industrimuseet.dk, tlf. 50 60 09 74

Arbejdermuseet: Stine Groth Rasmussen, sgr@arbejdermuseet.dk, tlf. 33 48 03 19