Arbejdermuseet vinder stor international pris

80dcaf28-f0cf-49a8-ba8b-452dbe722d4b

Arbejdermuseet er som første danske museum nogensinde netop udpeget som vinder af Europarådets museumspris, The Council of Europe Museum Prize. En prestigefyldt pris til særlige museer, som med afsæt i europæisk kulturhistorie, fremmer forståelsen for menneskerettigheder, demokratisk medborgerskab og engagement.

”Fuldstændig fantastisk og komplet uvirkeligt”. Sådan var reaktionen fra museumsdirektør, Søren Bak-Jensen efter beskeden om, at Arbejdermuseet har fået tildelt Europas måske fineste museumspris. ”Council of Europe museumsprisen er den højest tænkelige anerkendelse af Arbejdermuseets virke. Når vores indsats præmieres af både fagfolk fra museer og af de politikere, der har blikket rettet mod fremtiden, så kan vi ikke være mere stolte”.

Arbejdermuseet modtager prisen for sin indsats for at bringe historien om arbejderbevægelsens fællesskaber og kampe for et lige og retfærdigt samfund ind i en nutidig dialog om fremtidens demokrati og samfund. Og for at skubbe til opfattelsen af, hvad museer kan bidrage med for mennesker i dag.

Bygning som enestående kulturarv

Hæderen skyldes i særlig grad, at Arbejdermuseet gennem en omfattende restaurering er lykkedes med at lade sin bygning, den fredede Arbejdernes Forenings- og Forsamlingsbygning fra 1879,  indgå som ramme for museumsoplevelsen. Juryen udtaler om begrundelse for valget:

Arbejdermuseet har potentiale til at blive det fyrtårn for aktivisme, som dets bygning var tidligere i historien.

Arbejdermuseets bygning er den ældste arbejderforsamlingsbygning i Europa. Her har ophedede diskussioner og engagerede taler lydt fra gulv til loft, og forpligtende forlig og stærke fællesskaber blevet indgået. I den enestående festsal har arbejderne i skiftende generationer deltaget i sangaftener, læsekredse, juletræsfester og er blevet uddannet i at bruge de demokratiske rettigheder, de sammen har kæmpet for. 

”Det er helt almindelige lønmodtagere, der har rejst Arbejdermuseets bygning. Og det er deres historie, der bliver fortalt i udstillingerne og i de mange undervisningsforløb. Denne pris giver museet motivation til fortsat at gøre sig relevant over for denne brede del af befolkningen”, siger Arbejdermuseets formand og næstformand i Fagbevægelsens Hovedorganisation, Morten Skov Christiansen. 

Den formelle overrækkelse af Europarådets museumspris sker ved en særlig ceremoni i Strasbourg d. 26. april 2023. 

Om prisen:

Europarådets museumspris er blevet hvert år siden 1977 til et museum, der har bidraget væsentligt til at opretholde menneskerettigheder og demokratisk medborgerskab og udbrede viden og forståelse af nutidige samfundsspørgsmål. Prisen har til formål at fremhæve Europas mangfoldige kulturarv og samspillet mellem lokale og europæiske identiteter.

Prisen er indstiftet af Europarådet og uddeles i samarbejde med European Museum Forum. 

De seneste vindere af prisen inkluderer Nano Nagle Place i Cork (2022), Gulag History Museum i Moskva (2021) og National Museum of Secret Surveillance “House of Leaves” i Tirana (2020).

Læs mere om prisen:

https://pace.coe.int/en/news/8913/le-musee-des-travailleurs-copenhague-danemark-prix-du-musee-2023

https://www.europeanforum.museum/en/winners/council-of-europe-museum-prize/

Om Arbejdermuseet:

Arbejdermuseet er et statsanerkendt museum, bibliotek og arkiv, der har som nationalt ansvar at dokumentere og formidle leve- og arbejdsvilkår for danske lønarbejdere samt arbejderbevægelsens udvikling gennem de seneste 150 år. Det sker gennem formidling i udstillinger og til arrangementer samt gennem et omfattende, prisvindende undervisningsprogram. Arbejdermuseets vision er at støtte viljen til et lige og retfærdigt samfund gennem engagerende møder med historien. Museet har en strategisk målsætning om at skabe forbindelse til de dele af befolkningen, der sjældent eller aldrig besøger museerne, dvs. mennesker med i kort uddannelse og/eller erhvervsfaglig baggrund.  

Kontakt og info:

Ønsker du interview eller udtalelse, kontakt direktør Søren Bak-Jensen på sbj@arbejdermuseet.dk eller tlf. +45 33 48 03 00

For fotos og anden forespørgsel, kontaktkommunikationsansvarlig, Stine Groth Rasmussen på sgr@arbejdermuseet.dk – tlf. 33480319.

Mere om:


Det er den gamle arbejderhøjborg i København og netop Rømersgade og salen, jeg står i, har i mere end 100 år haft en helt speciel betydning for den danske arbejderbevægelse og Socialdemokratiet – og dermed for det danske samfund. Det var her, fagbevægelsen og partiet tog de første utroligt svære kampe – ved et uendeligt slid og under store afsavn. Det var kampvilje og sammenhold herinde i bygningen, som var med til at opbygge vore dages velfærdssamfund udenfor. 

Anker Jørgensen