Arbejdernes kulturarv istandsat for millioner

Loft_total_Festsalen_SørenHytting

Arbejdermuseet fejrer 150-året for arbejderbevægelsen med genåbning af gennemrestaureret festsal, flere nye udstillinger og sanselige oplevelser for publikum.

D. 15. oktober er det 150 år siden, arbejderbevægelsen blev grundlagt i Danmark. Halvandet århundrede er gået, siden de store arbejderfamilier efter en lang arbejdsdag måtte indfinde sig i deres små, forslummede lejligheder med kun rugbrød og fedt på middagsbordet. I dag kan Arbejdermuseet i stedet holde jubilæumsfest i den nænsomt renoverede originale festsal, der står funklende og fuld af historier. 

Arbejderbevægelsen opstod i 1871 som et opgør mod tidens enorme sociale og politiske ulighed. Den gav identitet, politisk mål og et håb om et bedre liv til den nye store gruppe af lønarbejdere, der voksede frem som del af industrialiseringens store samfundsomvæltninger. Siden har arbejderbevægelsens kampe, kultur, nederlag og sejre sat et umiskendeligt præg på det danske velfærdssamfund.

Festsalen – kulturarv og folkeeje

En af bevægelsens allerførste sejre var åbningen af arbejdernes helt eget hus, Arbejdernes Forsamlingsbygning i Rømersgade, i april 1879. Fra værksted til fabrikker, fra kaffekassen til kroen blev der i årevis samlet ind af arbejdernes beskedne løn, indtil grunden kunne købes, og byggeriet påbegyndes.

optog i Rømersgade for 100 år siden til Arbejderbevægelsens 50-års jubilæum foran Forsamlingsbygningen

Forsamlingsbygningen blev hurtigt bevægelsens hovedkvarter med fagforeningskontorer, avisredaktion, værksted og mødested for de tusindvis af mennesker med gang i bygningen. Og dens enestående festsal dannede ramme om adskillige politiske møder, stiftende generalforsamlinger, arbejderfester, sangaftener, borgelige konfirmationer, juletræsfester og meget mere.

Festsalen står som et helt særligt symbol på den kamp, solidaritet og vilje til forandring, som bevægelsen opstod på i 1871. Derfor glæder det direktør for Arbejdermuseet, Søren Bak-Jensen, at det er med en omfattende restaurering af netop festsalen, at museet bidrager til 150-års jubilæet:

Festsalen er et enestående vidnesbyrd om arbejdernes vilje til fællesskab og er samtidig kulturarv på internationalt niveau. Gennem højt specialiseret bevaringsarbejde og en imponerende indsats fra håndværkere har vi kunnet fritlægge og genskabe hidtil skjulte historiske detaljer og sikre dem for fremtiden. Men vi har også kunnet styrke formidlingen af det liv og den stemning af engagement i at skabe et lige og retfærdigt samfund, der har været i festsalen.  

Festsalen har været under restaurering i 10 måneder og har således været lukket for publikum i hele 2021. Restaureringsarbejdet fører festsalen tilbage til anno 1913 og er blevet til i samarbejde med arkitekterne Lundgaard & Tranberg samt konservatorer fra Nationalmuseet. Det er takket være store donationer fra Augustinus Fonden og AKF-Fonden samt økonomisk støtte fra Slots- og Kulturstyrelsen, at den 19 mio. kr. dyre restaurering har kunne finde sted.

Læs mere om projektet og donationerne.

Åbner på kulturnatten 15. oktober

Åbningen af festsalen finder sted på selve jubilæumsdagen, den 15. oktober, hvor museet slår dørene op for Den store jubilæumsaften på Kulturnatten. I efterårsferien bliver de mindste inviteret til børnefest for at fejre 150-året, og gennem efteråret vil der være en række arrangementer, der knytter sig til jubilæet og den ny festsal.

Nye museumsoplevelser for et bredt publikum


I den ny-restaurerede festsal venter en række nye museumsoplevelser for publikum. På balkonen kan man dykke ned i den nye permanente udstilling Bevægelsen 1871 – 2021, der fortæller om arbejderbevægelsens historie, fællesskab og evne til at organisere sig. I festsalens sidelokale Stauningsalen kan publikum komme tæt på historien om Forsamlingsbygningen, der ikke kun blev den første arbejderforsamlingsbygning i Danmark, men også i Europa. Kort tid dens opførelse i 1879 bredte ideen sig, som udstillingen viser i en række fotos af forsamlingsbygninger fra forskellige steder i Danmark og i verden.

Fællesskabet går igen i det nyskabende lydværk ’Festsalens stemmer’, som Arbejdermuseet har skabt i samarbejde med kunstnerkollektivet Vontrapp. Med den ny lydinstallation kan publikum dagen igennem høre arbejderbevægelsens sange, taler og collager af lyd over nogle af de begivenheder, der har fundet sted i salen fra de kvindelige herreskrædderes strejkemøde i Festsalen i 1899 til Nelson Mandelas besøg i 1992.

Kontakt og info:

Ønsker du som journalist eller fotograf at besøge festsalen og de nye udstillinger før eller efter åbning, så kontakt presseansvarlig, Stine Groth Rasmussen på sgr@arbejdermuseet.dk – tlf. 33480319. Kontakt også Stine, hvis du ønsker interview, fotos eller har andre spørgsmål.

Fotos:

Hent pressefotos i dropbox’en her, skal krediteres: Arbejdermuseet

Mere om:


Det er den gamle arbejderhøjborg i København og netop Rømersgade og salen, jeg står i, har i mere end 100 år haft en helt speciel betydning for den danske arbejderbevægelse og Socialdemokratiet – og dermed for det danske samfund. Det var her, fagbevægelsen og partiet tog de første utroligt svære kampe – ved et uendeligt slid og under store afsavn. Det var kampvilje og sammenhold herinde i bygningen, som var med til at opbygge vore dages velfærdssamfund udenfor. 

Anker Jørgensen