Samtale

Onsdag 23. okt. 2024 - 19:00-21:30

Arbejdets land: Debat med Kaare Dybvad Bek om værdien af det almindelige arbejde

Omgivet af de røde faner i Arbejdermuseets festsal kan du opleve førende arbejdslivsforskere stille spørgsmål til Kåre Dybvad Bek om værdien af arbejde.

Arbejdets Land

Onsdag d. 23. oktober kl. 19-21.30 i festsalen 

Billet: 50 kr.

KØB BILLET »

 

Kaare Dybvad Bek’s bog ”Arbejdets land” har startet en omfattende offentlig diskussion om, hvor meget man skal arbejde. Det er en vigtig diskussion, men der er også et andet vigtigt emne i bogen, som fortjener lige så stor opmærksomhed: Værdien af arbejdet.  

Det gode arbejde er værdifuldt for den enkelte og samfundet. Det tilbyder ikke alene en levevej, men også mening, indflydelse og fællesskab.  Arbejdslivsforskningen undersøger, hvordan man kan skabe mening og indflydelse i arbejdet for alle. Dette mål har tilsvarende været centralt i arbejderbevægelsens historie. Ifølge Kaare Dybvad Bek skaber arbejdet samfundet. Hvis vi vil fastholde og udvikle det demokratiske samfund, er det nødvendigt at øge lønmodtagernes indflydelse i arbejdet og udvikle et meningsfyldt arbejde for alle.

Den påstand diskuterer vi gennem forskellige oplæg og spørgsmål fra forskere samt spørgsmål fra salen.

Aftenens program:

👉Velkomst
ved Søren Bak Jensen, direktør for Arbejdermuseet

👉Kort intro til Center for Studier i Arbejdsliv
ved Jeppe Møller, bestyrelsesmedlem i CSA og postdoc ved det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø, hvor han forsker i, hvordan forskellige virkemidler, ledelsesformer og strukturer påvirker arbejdsmiljøet på danske arbejdspladser.
 

👉Oplæg: Hvordan får lønmodtagerne øget mening og indflydelse i arbejdet?
ved Niels Møller, pensioneret lektor fra DTU. Forsker og underviser i ledelse, arbejdsliv og arbejdsmiljøledelse.   

👉Oplæg: Udvikling af mening og indflydelse i arbejdet
ved
Kaare Dybvad Bek, Integrations- og udlændingeminister. 

Forskernes spørger og ministeren svarer:  

❓Margit Bech Vilstrup: ”Uvirksomhed og dovenskab er menneskenes fjender”
Det er Stauning og Dybvad enige om. Men Socialdemokratiets projekt har gennem de sidste 150 år været større end at løse arbejdskraftskrisen. Vi ser på kampe for magt og mening i arbejdets historie.
Margit Vilstrup er Ph.d. og museumsinspektør på Arbejdermuseet, hvor hun arbejder med  udstillinger, forskning og indsamling indenfor temaer som organisering, arbejdsmiljø og arbejderbegrebets udvikling, der også var temaet for hendes ph.d.-afhandling.  

❓Hans Jørgen Limborg: Børnearbejde – lommepenge eller dannelse? 
At skolebørn har fritidsjobs er ingen garanti for udvikling, det afhænger af arbejdspladsen. 
Hans Jørgen Limborg er arbejdslivsforsker med over 40 års erfaring fra såvel rådgivning som forskning i arbejdspladsers arbejdsmiljøindsats. 
 

❓Helge Hvid: Demokrati som trend i arbejdslivet
Selvledende organisationer, frisættelse af den offentlige sektor, medarbejderejede virksomheder.
Helge Hvid er professor emeritus i arbejdslivsstudier ved Roskilde Universitet. Han har forsket i indflydelse og demokrati i arbejdet, og har netop fået udgivet bogen ’Mindre hierarki, mere ledelse. Veje til den selvledende organisation’. 

 Der vil være indlagt pause undervejs, så du kan forsyne dig med lidt at drikke og snacks fra Kaffebaren.