Udløbet Event

Onsdag 21. nov. 2018 - 16:00-19:00

Bag facaden på Forligsen. OK18 indefra!

UDSOLGT ARRANGEMENT - Kom til gratis fyraftensarrangement på Arbejdermuseet. Mød forligskvinden fra OK18, og oplev debat med nøglepersoner fra konflikten. Aflever dine personlige genstande fra konflikten i vores store indsamling, og syng med på slagsange fra konflikten.

IMG_7264

//Nok er nok // En løsning for alle // Musketer-ed // Den danske model //Solidaritet//

Vil du høre mere om den historiske konflikt, der udspillede sig i foråret 2018? Og er du nysgerrig efter at komme ind bag de lukkede døre og høre om, hvordan forligsinstitutionen fungerer? Har du selv deltaget i OK18, og har du ting, du synes kunne være relevante at bevare for eftertiden? Så kom til et spændende fyraftensarrangement på Arbejdermuseet, hvor vi både indsamler materiale fra konflikten og skal overvære debat med personlige beretninger fra OK18 fra forligskvinden Mette Christensen, Anders Bondo og Michael Ziegler.

Arrangementet er udsolgt!

Program onsdag d. 21. november kl. 16-19

Kl. 16-17 – Indsamlingsevent
Kom og aflever dine personlige genstande eller minder fra OK18 og se highlights fra vores indsamling. Du kan også møde flere markante aktører fra overenskomstforhandlingerne – bl.a. dommerfuldmægtig Nina Palesa Bonde, som de fleste, der deltog i demonstrationerne i forbindelse med forhandlingerne vil huske. Og du kan synge med på nogle af de markante slagsange, når Strejkedrengene fører an i nye og gamle strejkesange.

Kl. 17-19 – Debat om forligsinstitutionens rolle på det danske arbejdsmarked
Med oplæg af:

Anders Bondo Christensen, formand for Danmarks Lærerforening (DLF) og ledende forhandler for Forhandlingsfællesskabet under OK18

Michael Ziegler, borgmester i Høje-Taastrup Kommune og chefforhandler for Kommunernes Landsforenings (KL) under OK18

Mette Christensen, forligsmand under OK18.

Debatten indledes med en introduktion til forligsinstitutionens historie v. Søren Kaj Andersen, Centerleder ved Forskningscenter for Arbejdsmarkeds- og Organisationsstudier (FAOS), Sociologisk Institut, Københavns Universitet.

Der vil under hele arrangementet være mulighed for at købe kaffe og kage eller øl og vand i Arbejdermuseets historiske kaffebar.

Tilmelding

Det er gratis at deltage. Du skal dog trække en billet her på Billetto.

Praktisk info om indsamlingen

Onsdag d. 21. november kl. 16-17 er det sidste chance for at bidrage til vores indsamlingsarbejde omkring OK18. Det, vi efterlyser, er hjemmelavede genstande som bannere, dukker, tøj eller lignende genstande, der har en stærk personlig historie bag sig. Dvs. vi modtager ikke præfabrikerede skilte, flag osv. Du skal være villig til at overdrage dine genstande til museet.

Der er også mulighed for at komme og fortælle en erindring eller give en kommentar til forløbet.


Baggrund

I foråret og forsommeren 2018 førte overenskomstforhandlingerne på det offentlige område til en arbejdskonflikt af historiske dimensioner. Aldrig før havde så bred en alliance af offentligt ansatte i fællesskab stillet krav til overenskomsterne. Og aldrig før havde så omfattende en lockout været på tegnebordet, hvor arbejdsgiverne i staten, regionerne og kommunerne varslede lockout af mere end 440.000 offentligt ansatte.

Overenskomstforhandlingerne blev præget af den såkaldt ”musketered”. Her aftalte lønmodtagerorganisationerne på tværs af de tre grupper af offentligt ansatte (i kommuner, regioner og staten), at ingen ville indgå en aftale, uden at alle organisationer havde været i reelle forhandlinger. Det handlede bl.a. om at sikre realitetsforhandlinger om lærernes arbejdstid, som havde ført til lockout ved forhandlingerne i 2013.

Musketer-eden førte til, at man ved denne konflikt så helt nye alliancer af lønmodtager på tværs af den offentlige sektor. Fra gartnere, portører til fysioterapeuter, sosuassistenter og sygeplejersker og til jurister, arkivarer og overlæger.

Efter flere måneders intense forhandlinger og protester lykkedes i slutningen af april 2018 at lande en aftale i forligsinstitutionen, som i de efterfølgende måneder blev godkendt af de enkelte forbund efter afstemning. Storkonflikten blev afværget i denne omgang.

Mer’ i løn, løn, meget mer’ i løn

Mer’ i løn, løn, meget mer’ i løn

Det er slut med pæne piger

Hør nu efter hvad vi siger

Vores arbejde er meget mere værd!

Men hvad er det for et forløb, der ligger forud for sådan et forlig? Og hvad er det for en rolle den traditionelt meget lukkede forligsinstitution spiller i sådan et forlig. Det kan du høre mere om, når Arbejdermuseet vil du d. 21. november sætter fokus på denne enormt betydningsfulde institution, der for mange står som noget ukendt og lidt mytisk. Her vil du kunne høre forligskvinden Mette Christensens, Anders Bondo og Michael Zieglers personlige beretninger om arbejdet i forligsinstitutionen.

Forud for debatten kan du få en smagsprøve på det indsamlingsarbejde, vi har foretaget. Du kan møde nogle af de centrale aktører i lønmodtagernes kampe for ”En løsning for alle”, og du kan synge med på nogle af de kampsange som fyldte gaderne i foråret 2018.

Kom i stemning og lyt til Perlefars sang: “Vis hvad I er værd”

Vel mødt!