Omvisning

Søndag 26. maj. 2024 - 14:00-15:30

Byvandring: Slaget på Fælleden

På årsdagen for Slaget på Fælleden kan du gå med på en byvandring på Nørrebro og blive en del af historien, når I oplever hvordan det var at bo, arbejde og søge politisk indflydelse på Nørrebro i 1872. 

Byvandringen foregår på Nørrebro. Historien foldes ud undervejs, mens vi besøger de steder, der var afgørende for begivenhederne og forløbet op til Slaget på Fælleden.

Fredag 26. maj kl. 14.00 – 15.30
125 kr. pr. person (billetten gælder også til museet)

BILLETTER »
.
Mødested: Byvandringen starter på hjørnet af Nørrebrogade/Kapelvej og slutter i Ravnsborggade, 2200 København N. Se eventuelt kort for mødested og rute: https://goo.gl/maps/AY9ah3ZaV7N2

Der uddeles historiske identitetskort, og som besøgende kommer du helt tæt på og inddrages i de dilemmaer, som de fattige arbejderfamilier stod i under den buldrende industrialisering.

”I Har i Aartusinder skænket os en bitter Livsdrik;
vogt jer nu, Maalet er fuldt!
Lad der ikke komme en eneste Draabe til,
eller – det flyder over!”

De berømte ord stammer fra Louis Pio, da han indkalder til folkemøde på Nørre Fælled den 5. maj 1872. En dato der senere skal vise sige at gå over i historien som en af de mest dramatiske og skelsættende begivenheder i Danmarkshistorien. Her udspillede sig blodige kampe imellem demonstranter, soldater og politi under Slaget på Fælleden.

Allerede i foråret 1872 var murene begyndt at strejke for at afskaffe ”slavetimen”, som arbejdsdagens sidste time blev kaldt. Men hvad fik egentlig murene til at gå i strejke? Og hvorfor endte strejken med at udvikle sig så voldsomt?

Slaget på Fælleden har i eftertiden antaget en nærmest mytisk karakter som symbolet på den danske arbejderbevægelses kamp for bedre arbejds- og levevilkår samt begyndende organisering, og det sætter fokus på nutidige og meget aktuelle spørgsmål om demokrati og frihedsrettigheder.

.