Udløbet Omvisning

Søndag 05. maj. 2019 - 11:00-14:30

Byvandring: Pio og Slaget på Fælleden

AgitatorenKorrekt-kopi-1024×673

Søndag d. 5. maj kl. 11.00 og kl. 13.00

Køb billet til byvandringen her

På selve årsdagen for Slaget på Fælleden kan du komme med på  en byvandring, der tager dig med i til industrialiseringens Nørrebro. Her følger vi fodsporene efter den tidlige arbejderbevægelse og tiden frem til slaget på Fælleden i 1872. Bagefter kan du på Arbejdermuseet se genstande og opleve historier fra samme tidsperiode – Louis Pio, Septemberforliget, fanerne. Træd ind i en af arbejderbevægelsens særlige planer for en bedre fremtid.

Byvandring og museumsbesøg

I foråret 1872 strejkede murerne på Nørrebro: De ville have den såkaldte slavetime afskaffet, så arbejdsdagen skulle vare fra seks morgen til seks aften, fremfor som hidtil til syv aften. Men hvad fik egentlig murerne til at gå i strejke? Og hvordan gik det til, at flere arbejdere end kun murere samlede sig til møde på Nørre Fælled 5. maj 1872? Og hvorfor udviklede mødet på fælleden sig til Slaget på Fælleden?

På byvandringen finder vi nogle af svarene i fællesskab. Du vil møde historiske persona’er og deres dilemmaer. Og sammen vil vi diskutere og forholde sig til deres overvejelser. Skal man strejke i solidaritet med andre arbejdere eller tænke på sig selv og hensynet til sin familie? Hvad ville du gøre? Kom med og bliv klogere på den involverende og engagerende byvandring.

Søndag d. 5. maj kl. 11 og kl. 13

Mødested på hjørnet af Kapelvej og Nørrebrogade.

Det koster 50 kr. at være med i byvandringen, inklusiv entré til Arbejdermuseet. Billetter skal købes på forhånd.

Bemærk: Byvandringen slutter i Ravnsborggade på Nørrebro. Med billetten kan du herefter besøge Arbejdermuseet på egen hånd. 

Køb billet på Billetto her

Vel mødt!


Om Pio

Louis Pio var stifter af Internationale, den danske afdeling af den socialistiske arbejderforening. Pio begyndte at skrive og udgav et blad i 1871 under pseudonymet En Arbejder. Brug jeres valgret! Organiser jer i fagforeninger! Kræv at loven beskytter jer mod elendige arbejds- og leveforhold! Pio var inspireret af arbejderoprøret i Paris et par måneder tidligere, hvor arbejdere dannede Pariserkommunen og protesterede mod fattigdom og social ulighed. Myndighederne fulgte tæt både oprettelsen af Internationale og Pios skriverier. Frygten for at arbejderne skulle rejse sig var stærk. Og følgerne kunne blive fatale – eller forrygende, alt efter hvilken side, de ses fra.

Læs mere om Pio, Slaget på Fælleden og arbejderbevægelsens start