Udløbet Foredrag

Fredag 27. aug. 2021 - 17:00-18:00

Copenhagen Cooking – En hyldest til madpakken

2000×1333

Smag dig gennem historien om madpakken

Restaurant Café & Øl-Halle og Arbejdermuseet inviterer under Copenhagen Cooking til et enestående arrangement med mad, drikke og foredrag. Her kan du få historien om danskernes madpakkekultur, mens du får smagsprøver på forskellige perioders madpakker og skyller efter med guldøl fra Krenkerup, stjernepilsner og kryddersnapse lagret specielt til hovedstadens indbyggere og gæster.

Tid: 27. august kl. 17-18

Sted: I restaurant Café & Øl-halle, i Arbejdermuseets underetage, Rømersgade 22.

Pris: 150 kr. pr. person ekskl. gebyr

Køb billet på Copenhagen Cookings hjemmeside 

Under foredraget serveres en række udvalgte smagsprøver fra forskellige perioders madpakker:

1. del: Arbejderne flytter til byen: Fedt og æg hertil rabarbersnaps.
2. del: Kolonihave og 8-timers arbejdsdag: Tomat og finker hertil skovmærkesnaps.
3. del: Krigs- og krisetider: Krigsfisk og strukket smør, hertil blomme-sprit.
4. del: Køleskab og kvinden på arbejdsmarkedet: Hamburgerryg og pålægssalater, hertil mælkebøttesnaps.

11 millioner madpakker om ugen

Hver uge smører danskerne 11 millioner madpakker. Det er den mest populære frokostordning. Historien om madpakken er tæt forbundet med historien om arbejderne i hovedstaden, der med deres kolde, smurte rugbrødsmadder satte et afgørende aftryk på det 20. århundredes madkultur.

Med industrialiseringen rykkede arbejderne fra land til by. På landet gik man hjem og spiste varm mad på gården midt på dagen. Fabrikkernes indtog vendte op og ned på dagens rutiner. Det skete især da middagspausen blev gjort kortere i takt med at arbejdsdagen afkortedes i 1880’erne. Nu gjorde den kolde, smurte mad for alvor sit indtog og madpakken blev en nødvendig for at få arbejdernes hverdag til at hænge sammen.

Den historie vil foredragsholder Jesper Ravn Hansen folde ud på dagen. Jesper er cand. pæd i didaktik og har specialiseret sig i madkultur og hvordan mad og hverdagsliv kan fortælle om historiens store linjer. Jesper er tidligere museumsinspektør på Arbejdermuseet.

Se Arbejdermuseets film om madpakkens historie:

Om stedet:
I kælderen under Arbejdernes Forsamlingsbygning ligger Café & Øl-Halle, der med godt håndværk og stolte traditioner har serveret mad for arbejderne og andet godtfolk siden 1892.
Omgivelserne oser af nostalgi, det er som at træde ind i et lille stykke Danmarks historie.

Krenkerup Bryggeri er en moderne og innovativ del af det gamle og distingverede Krenkerup Gods. Godset ligger i Sakskøbing og er siden 1367 gået i arv fra slægt til slægt Der brygges dansk kvalitets øl på vand, malt, humle gær & intet andet.

Køb billet til arrangementet her