Litteratur

Søndag 03. mar. 2024 - 15:00-16:30

Litteratureftermiddag: Dea Trier Mørch

Kom tæt på Dea Trier Mørch som kvinde, billedkunstner og forfatter.

DEA TRIER MØRK-2
.
Sæt dig til rette i Arbejdermuseets festsal og få en introduktion til forfatteren og hverdagsrealisten Dea Trier Mørchs værk og liv. I dette foredrag fortæller litterat Maja Lykketoft om sammenhængen mellem Dea Trier Mørchs baggrund og socialistiske ståsted og hendes kunstneriske udtryk som billedkunstner og sidenhen forfatter 

Søndag 3. marts 2024, kl. 15-16.30
Billet: 125 kr. inkl besøg i udstillingen KVINDELIV 

BOOK BILLET »

Din vært på dagen er Maja Lykketoft, litterat og kulturformidler, der i særlig grad beskæftiger sig med kvindeskikkelser fra kunstens og kulturens verden

Om Dea Trier Mørch

Dea Trier Mørch kom ud af en kunstnerisk slægt og blev tidligt uddannet billedkunstner. Sit kunstneriske formsprog udviklede hun sammen med det politiske kunstnerkolletiv Røde Mor i begyndelsen af 1970’erne. Senere brød hun igennem som forfatter med kollektivromanen Vinterbørn (1976) om kvinder fra alle samfundslag på Rigshospitalets svangregang. Forfatterskabet tæller 18 bøger, der alle er fulde af referencer til hendes eget liv. Hun skriver om det livsnære: Livet med børn og familie, arbejdet med kunst og politik, om livskriser, krop, kvinde- og kønsroller og har på den måde spillet en vigtig rolle i forhold til at beskrive kvinders kulturhistorie.
 

Dea blev egentlig var uddannet i en abstrakt malertradition, men hendes politiske engagement i socialismen, arbejderbevægelsen, befrielsesbevægelser i den tredje verden fik hende til at nærme sig realismen. Hendes romandebut ”Sorgmunter realisme” fra 1968, skrev hun på baggrund af sine rejser i Sovjetunionen. Dea var bl.a. en af de hyppigste kunstnere i Carl Scharnbergs Uofficielle Synspunkter, der blev udgivet fra 1960’erne og frem.   

Billetten giver også entre til museet, og du kan besøge udstillingen Kvindeliv og se om du kan spotte Deas værker.  

ArbejdenesLæseselskab_Logo

Vi genopliver Arbejdernes Læseselskab

En af de første foreninger, der blev stiftet i Forsamlingsbygningen var Arbejdernes Læseselskab i 1879. Læseselskabet sikrede, at arbejdere fik adgang til at låne bøger og gå til foredrag med tidens tænkere og forfattere. Tænk lige over, at vi i dag har ubegrænset adgang til viden og bøger! Sådan var det ikke i 1879, da forsamlingsbygningen slog dørene op. Dengang var folkebiblioteket ikke opfundet, de færreste havde råd til at købe en bog, ikke alle kunne læse og de fleste arbejdede så meget, at kultur og fritid kun var en drøm.

Nu puster Arbejdermuseet nyt liv i litteraturen og indbyder til arrangementer med fokus på litteratur, viden og oplysning.