Udløbet Foredrag

Søndag 01. okt. 2023 - 15:00-16:30

Debat: Hvad kan vi lære af baggården?

Hvordan spiller køn, alder, etnicitet, seksualitet, sprog og kultur en rolle for byens fysiske udvikling?

Vær med til et spændende arrangement i Arbejdermuseets ikoniske festsal d. 1. oktober om storbyens uderum. Vi bliver klogere på de gamle baggårde, der for længst er bortsaneret. For hvad kan de uhumske, tætpakkede baggårde egentlig lære os i dag? Hvordan har saneringen af boligblokke ændret opholdssteder og hvordan kan beboere føle ejerskab til deres uderum nu og i fremtiden.

Søndag 1. oktober, 2023, kl 15 – 16:30
Billet: 50 kr. inkl. entré til Arbejdermuseet (Dørene åbnes 30 min. før.)
Arrangementet afholdes i anledningen af Arkitekturens dag.
.
BOOK BILLET »

I panelet:

Isam B, sanger og forfatter, opvokset på Islands Brygge og Brøndby Strand, læser op fra sin roman Fædreland, om at være barn i forskellige byrum, at bo der, opholde sig og udvikle sig.
Kristine Albæk, museumsinspektør, kaster blikket mod fortidens brug af byrum for børn.
Camilla van Deurs, Stadsarkitekt, giver et blik på hvordan Københavns Kommune ser på udviklingen af byrum efter saneringen af boligblokkene.
Susanne Abildgaard Rud, Antropolog og seniorrådgiver i BARK, forklarer om udviklingsprocesser af nye områder i København, hvor børn og unge inddrages i udviklingen.

Moderator:
Mette Mechlenborg, seniorforsker på AAU og Ph.d., med mere end 15 års erfaring med boligkultur og det byggede miljø i bred forstand.

debat-baggården-portraiets_1940x860

Baggården var ikke for sarte sjæle

Inden du sætter dig til rette i festsalen til søndagens debatarrangement, skal du lægge vejen forbi Arbejdermuseets nye baggårdsmiljø. Et rum, der både byder på latrin, uhumskhed og arbejdspladser for håndværker, husmor, gårdsanger og vicevært, men også en tærskel til verden udenfor hjemmets trygge rammer. For arbejderbørnene i starten af det 20. århundrede var baggården – der ikke var planlagt som et sted for børn – stedet, hvor de gik på opdagelse i den store verden. Blandt skrald, rotter og latrin.

Hvis du bevæger dig rundt i de københavnske kvarterer i dag, kan denne virkelighed syntes meget fjern. Her finder du legepladser med både gynger, klatretårne og rutsjebaner. Lys og luft, som du måske nærmest tager for givet, står i modsætning til de mørke og iltfattige baggårde. Men dengang var baggårdene også fyldt med legekammerater og hjælpende hænder, der kunne samle dig op, når hverdagens ender ikke mødtes. 

Arrangementet afholdes i forbindelse med Arkitekturåret 2023, hvor København er udnævnt som World Capital of Architecture og afholdes i samarbejde med BARK Rådgivning. Læs mere om arkitekturåret og dets mange arrangementer på https://arkitekturhovedstad.kk.dk/