Udløbet Samtale

Mandag 23. okt. 2023 - 17:00-18:30

AFLYST Faglige forbilleder: Dennis Kristensen

Vi markerer 15-året for en af de mest omfattende strejker nogensinde på det offentlige område. Mød Dennis Kristensen, tidligere formand for FOA.

Arrangementet er desværre aflyst!

Kom til fyraftenssamtale med et fagligt forbillede på Arbejdermuseet! Vi skal drikke en stjernepilsner og blive klogere på en person, der har gjort en helt særlig indsats for både fællesskab og bedre arbejdsforhold. Mød Dennis Kristensen, tidligere formand for FOA, til en samtale om motivation, modstand, og egen faglige kamp i samtale med Arbejdermuseets museumsinspektør, Kristine Møller Gårdhus.

Torsdag d. 23. november kl. 17-18.30 (Dørene åbnes 30 min. før)
Pris kr. 50,- pr. person. Efter arrangementet giver vi en kort introduktion til særudstillingen Kvindeliv, som I har mulighed for at besøge.

”Mandeløn til kvindefag”

Samtalen  vil handle om FOA og sundhedskartellets historiske genklang og kampen for et mere lige og retfærdigt samfund. Hvor ligger de vigtigste mærkesager og fremtidige kampe?
Og hvad er den vigtigste læring at tage med fra dengang?

Om strejken i 2008

Den 16. april 2008 gik FOA og sundhedskartellet  i strejke – Sidenhen fulgte BUPL. En historisk konflikt, hvor mere end 75.000 offentligt ansatte gik i strejke over hele landet, og sygeplejersker, SOSU-assistenter og pædagoger gik på barrikaderne for bedre løn- og arbejdsvilkår. Under paroler som ”Mandeløn til kvindefag”, ”ligeløn – det handler om vilje” og ”mere i løn – flere hænder” kæmpede de for en lønstigning på 15 procent, en ligelønskommission og bedre arbejdsforhold.

Strejken havde været undervejs længe og var startet nedefra af en gruppe SOSU-assistenter i Holstebro, der havde fået nok. Det var et ”oprør fra gulvet”, og det blev, den første strejkebølge på det danske arbejdsmarked, som bredte sig via sms og mobiltelefoner.  En strejke der startede med at handle om kampen for bedre løn, men som hurtigt bredte sig, til at handle om arbejdspres, moral og anerkendelse. Engagementet, kampviljen og stoltheden over at udføre omsorgsarbejde stod helt centralt og var en kæmpe drivkraft.