Udløbet Foredrag

Onsdag 08. mar. 2023 - 8:30-9:30

Kickstart 8. marts

Vær med, når vi kickstarter kvindernes internationale kampdag 8. marts 2023 med et morgenforedrag om fri abort og rapperen NØX.

Mød op i festsalen på Arbejdermuseet og start din kampdag med et skud kampånd, en kop sort kaffe og et foredrag om den frie aborts historie af forfatter og journalist Pia Friis Laneth. Vi slutter arrangementet med rapperen NØX på scenen.

Onsdag d. 8. marts 2023 kl. 8.30-9.30
Dørene åbnes 15 min før.

Pris: 75 kr. pr. person inkl. en kop kaffe

BILLETTER »

Pia Fris Laneth – årets oplægsholder

Journalist og forfatter Pia Fris Laneth er en prisbelønnet foredragsholder. Hun har beskæftiget sig med kvindehistorie i mange år, og er blandt andet kendt for bestselleren “Lillys Danmarkshistorie”, som hun modtog både LO’s kulturpris og KRAKA–prisen for.

NØX

NØX er ikke bange for at tage bladet for munden, hvilket hun demonstrerer på debutalbummet Walk Of Shame, hvor hun rapper om alt det der er råt og snavset. På nummeret “Rygtet siger” handler det om at turde stå ved sig selv i et mandsdomineret hiphop-miljø og eje de rygter, som florerer om én. Den er inspireret af de udfordringer, som Nøx har oplevet – især som kvinde – i industrien
– Jeg blev opdraget i dansk battleraps undergrundsmiljø. Det var første gang jeg oplevede, hvordan grimme rygter føltes. Jeg har blandt andet fået at vide, at jeg var en billig pige, at jeg kyssede alle danske rappere i København, og at jeg ikke skrev mine egne tekster.

50 år med fri abort

Den 24. maj 1973 vedtog Folketinget Lov om adgang til svangerskabsafbrydelse. Loven trådte i kraft den 1. oktober samme år og gjorde Danmark til et af de første lande, der gav kvinder adgang til fri abort. Loven blev vedtaget efter mange årtiers diskussion af abortspørgsmålet. Og første gang spørgsmålet blev diskuteret offentligt var i Arbejdernes Forsamlingshus på Rømersgade i januar 1926. Kvindernes Oplysningsforbund ved Inge Gamburg og Marie Nielsen arrangerede mødet, hvor Thit Jensen og Jonathan Leunbach var inviteret til at holde oplæg for en sal fuld af kvinder. Interessen var så stor, at arrangementet blev gentaget et par måneder senere, og denne gang både for mænd og kvinder. Pia Friis Laneth vil samle trådene og give os nye perspektiver på historien om og kampen for fri abort.

.