Litteratur

02. nov. 2023 - 16. nov. 2023

Læsekreds: 3 x Michaëlis

For dig der er nysgerrig og gerne vil stifte bekendtskab med og fordybe dig i Karin Michaëlis’ forfatterskab.

.
Vi byder på en læsekreds om Karin Michaëlis’ forfatterskab, hvor du guides ind i Michaëlis bøger af kendere. Læsekredsene ligger på 3 torsdage i november og foregår i Arbejdermuseets studieværelse.
.
Torsdag 2., 9. og 16. november kl 17 – 19
Billet: 150 kr. for alle 3 gange inkl. kaffe/te og en bolle/m. ost:
Læsekredsen finder sted på studiepladserne på 2. sal.

Programmet for læsekredsene er:

Torsdag 2. november: Krigens Ofre og Den Grønne Ø
Ved lektor, cand. mag. Johan Rosdahl
Første Verdenskrig er emnet for Krigens Ofre, selvom det ikke er en beretning fra fronten. ”Jeg blev bag Fronten. Der var nok at se.” Trods krigens forfærdelighed, er den også med til at give mennesker idéer, mod og initiativ. Både Krigens Ofre og Den Grønne Ø er politiske bøger – der handler om, hvordan mennesker indretter sig når krisen er værst. Typisk for Michaëlis er det børnene, der har forstået, hvad det drejer sig om. Ikke med noget partipolitisk program, men i al enkelhed: humanismen skal sejre!

Torsdag 9. november: Bibi, Lotte og Torben på den grønne ø
Ved Eva Kvorning, cand.mag. og webmaster for Karin Michaëlis Selskabet
Karin Michaëlis udgav sin første børnebog “BIBI, a little Danish Girl” i USA i året 1927. Hun var da en verdensberømt forfatterinde og debattør på 55 år. Nu henvendte hun sig til et barnligt publikum. Karin Michaëlis var levende optaget af tidens tanker om en pædagogik med vægt på frihed under ansvar. Tankerne udfoldede hun i bogen Glædens skole, og børnebøgernes hovedpersoner er netop sådanne frie og ansvarlige menneskebørn.

Torsdag 16. november: Forfatterskabets kalejdoskop
Ved lektor, cand. mag. Johan Rosdahl
Karin Michaëlis var enormt flittig: over 50 bøger blev det til og hertil et hav af artikler, foredrag og kommentarer. Vi vil prøve at skabe et overblik, der supplerer de andre foredrag. Her er kalejdoskopet et godt billede på Karin Michaëlis liv og kunst: hun ser omverdenen fra en række forskellige sider, hun lader forskellige farver komme frem, men har hele tiden fokus på hovedsagen: friheden og humanismen.

BOOK BILLET »  

Om Karin Michaëlis

I første halvdel af det 20. århundrede var Karin Michaëlis dén kvindelige, danske forfatter, der var bedst kendt i udlandet. Flere af hendes romaner om kvindeskæbner og parforhold udkom i store oplag på mere end 20 sprog, ligesom hendes skildringer af pigen Bibis oplevelser hørte til de mest læste børnebøger i 1930’ernes Europa.

’Den farlige Alder’ udkom i 1910 og blev Michaëlis’ store og skandaleombruste gennembrud. Med den bog var der for første gang en, der skrev om kvindens overgangsalder. Med sit moderne blik på kvinders begær var romanen på mange måder forud for sin tid.

Michaëlis blev født i 1872 og voksede op i et beskedent hjem i Randers, hvilket gav hende et skarpt blik for samfundets undertrykkende strukturer. Det afspejles i forfatterskabet, hvor Michaëlis med sin aktivistiske pen var forud for sin tid, og svær at sætte i bås.

Læsekredsen arrangeres af Karin Michaëlis Selskabet i samarbejde med Arbejdernes læseselskab på Arbejdermuseet.

Måske er du også interesseret i arrangementet “Litteratureftermiddag: Karin Michaëlis – forfatter og humanist”

I samarbejde med Karin Michaëlis Selskabet præsenterer vi en eftermiddag om forfatteren og humanisten Michaëlis. Se mere her »

ArbejdenesLæseselskab_Logo

Vi genopliver Arbejdernes Læseselskab

En af de første foreninger, der blev stiftet i Forsamlingsbygningen var Arbejdernes Læseselskab i 1879. Læseselskabet sikrede, at arbejdere fik adgang til at låne bøger og gå til foredrag med tidens tænkere og forfattere. Tænk lige over, at vi i dag har ubegrænset adgang til viden og bøger! Sådan var det ikke i 1879, da forsamlingsbygningen slog dørene op. Dengang var folkebiblioteket ikke opfundet, de færreste havde råd til at købe en bog, ikke alle kunne læse og de fleste arbejdede så meget, at kultur og fritid kun var en drøm.

Nu puster Arbejdermuseet nyt liv i litteraturen og indbyder til arrangementer med fokus på litteratur, viden og oplysning.