Udløbet Litteratur

Tirsdag 24. okt. 2023 - 17:00-19:00

Karin Michaëlis – forfatter og humanist

En eftermiddag om forfatteren og humanisten Karin Michaëlis - den internationalt bedst kendte danske forfatter i første halvdel af 1900-tallet.

.
Et eftermiddagsforedrag om forfatteren og humanisten, Karin Michaëlis. Flere af hendes romaner om kvindeskæbner og parforhold udkom i store oplag på mere end 20 sprog. Foredraget kan ses som en introduktion til forfatterskabet og følges op af en læsekreds for de, der ønsker at dykke ned i forfatterskabet. Foredraget holdes af Inger Nygaard Kaad er cand. mag. i nordisk sprog og litteratur. Hun er ansat på Randers Bibliotek og var med i programmet ”Øgendahl og de store forfattere” om Karin Michaëlis. Arrangementet afholdes i samarbejde med Karin Michaëlis Selskabet.

Tirsdag 24. oktober, 2023, kl. 17-19
Billet: 50 kr. (Dørene åbnes 30 min. før.)

BOOK BILLET »

Om Karin Michaëlis

Karin Michaëlis kom selv fra et beskedent hjem i Randers og hendes forfatterskab er gennemsyret af sympati for de svage og undertrykte i samfundet. I første halvdel af det 20. århundrede var Karin Michaëlis den kvindelige, danske forfatter, der var bedst kendt i udlandet. Flere af hendes romaner om kvindeskæbner og parforhold udkom i store oplag på mere end 20 sprog, ligesom hendes skildringer af pigen Bibis oplevelser hørte til de mest læste børnebøger i 1930’ernes Europa. Hun har en enestående sans for barnets og for kvindens perspektiv. Og agiterede i sit værk for uddannelse som vej til kvinders frigørelse og selvstændighed.

’Den farlige Alder’ udkom i 1910 og blev Michaëlis’ store og skandaleombruste gennembrud. Med den bog var der for første gang en, der skrev om kvindens overgangsalder. Med sit moderne blik på kvinders begær var romanen på mange måder forud for sin tid.

I 1930’erne åbnede hun sit hjem på Thurø for mange tyskere, der var flygtet fra nazismen. Blandt dem var dramatikeren Bertolt Brecht og hans kone.

Læsekredsen præsenteres af og i samarbejde med Karin Michaëlis Selskabet.

Læsekreds: 3 x Michaëlis
For dig der er nysgerrig og gerne vil stifte bekendtskab med og fordybe dig i Karin Michaëlis’ forfatterskab, byder vi på en læsekreds, hvor du guides ind i Michaëlis bøger af kendere. Læsekredsene ligger 2., 9. og 16. november kl 17 – 19. Se mere her »

ArbejdenesLæseselskab_Logo

Vi genopliver Arbejdernes Læseselskab

En af de første foreninger, der blev stiftet i Forsamlingsbygningen var Arbejdernes Læseselskab i 1879. Læseselskabet sikrede, at arbejdere fik adgang til at låne bøger og gå til foredrag med tidens tænkere og forfattere. Tænk lige over, at vi i dag har ubegrænset adgang til viden og bøger! Sådan var det ikke i 1879, da forsamlingsbygningen slog dørene op. Dengang var folkebiblioteket ikke opfundet, de færreste havde råd til at købe en bog, ikke alle kunne læse og de fleste arbejdede så meget, at kultur og fritid kun var en drøm.

Nu puster Arbejdermuseet nyt liv i litteraturen og indbyder til arrangementer med fokus på litteratur, viden og oplysning.