Fællessang

Torsdag 03. okt. 2024 - 17:30-19:30

Fællessang og Folkets Køkken: Om Carl Scharnberg med Ditte Scharnberg

”Gå ind i din tid” var et af Carl Scharnbergs mantraer. Han kæmpede for fred, solidaritet og menneskeret. Vi dykker ned i hans digte sammen med hans datter Ditte Scharnberg.

Fællessang_1920x1080

Torsdag d. 3. oktober kl. 17.30-19.30 i festsalen på Arbejdermuseet
Billet:
190 kr. (Dørene åbnes kl. 17.00)
Inkl. Airsju med kål og øko frilandsgris. Vegetarversion er også mulig, den skal bestilles på mail til kokken@cafeogoelhalle.dk senest 6 dage før.

Airsju er en Sønderjysk egnsret. Irish Stew blev bragt med søfolkene i Aabenraa’s storhedstid. Den blev tilberedt med lam i Irland, men hurtigt konverteret til svinekød i Danmark. Navnet blev med tiden ændret til ”Airsju”, udtalt med tryk på første stavelse.  

KØB BILLET »

.

”Jeg har aldrig skrevet noget, som du ikke ved”.

Det var en af Carl Scharnbergs læresætninger. Carl ønskede at forløse grundlæggende erfaringer i den enkelte arbejder. At lære selve det ”at være” fra sig ved at sætte ord på. Carl var digter, mobilisator, provokatør og aktivist. Han inspirerede folk til at ville noget i verden, at tro på, at forandring og kamp kunne nytte. Hans grundlæggende kamp handlede om at ”samle de svages styrke”, som han så smukt har skrevet i digtet Hører du nogen kalde. 
Hans datter Ditte Scharnberg er i dag en af kræfterne bag Carl Scharnbergs Uofficielle Fond, der arbejder videre med missionen om at få mennesker til ”at gå ind i deres tid” med tro på og vilje til forandring udfra Carls værker og tekster.   

Om Carl Scharnberg
Carl Scharnberg (1930-1995) var forfatter, højskolelærer, foredragsholder og aktivist. Han var født og opvokset i et ydmygt arbejderhjem i Vrå i Sønderjylland, hvilket gav ham tilnavnet ” Den røde digter fra Vrå.” Han var pacifistisk aktivist og politisk aktiv. I sommeren 1960 tog han initiativet til ’Kampagnen Mod Atomvåben’. I 1970’erne og 80’erne var han aktiv i fredsbevægelsen.
I 1968 udgav han første nummer af ’Uofficielle Synspunkter’ en samling digte, tekster og grafiske tryk, som med tiden mobiliserede tidens billedkunstnere til også at illustrer den Carls særlige kortprosaform. Hele sit liv var han politisk aktivist og i perioden 1979- til slut 80’erne var han medlem af Danmarks Kommunistiske parti. 2 år efter Carl Scharnbergs død, stiftede en række faglige repræsentanter, hans venner og familie fonden ’Carl Scharnbergs Uofficielle fond – for solidaritet, menneskeret og fred.’ (indsæt link https://www.carlscharnbergsuofficiellefond.dk/) 

Historie og ønskekoncert
Vær med i fællesskabet når vi synger os gennem Arbejdersangbogen. 

Første sæt består af det historiske indslag og/eller interview. I aftenens andet sæt er det gæsterne, der ønsker frit, hvilke sange der skal synges. En lille anekdote om sangene er velkommen! 

Folkets Køkken
Når vi har sunget os glade og varme i arbejdernes sangtraditioner serverer Café & Øl-Halle en favorit fra det danske husmandskøkken.