Alle børn skal have adgang til kunst og kultur

to piger i elses tårn

Arbejdermuseet åbner ny udstilling, der skal fremelske børns læselyst og give alle børn mulighed for at få adgang til kultur og litteratur. Udstillingen bygger på arbejderdrengen Halfdan Rasmussens ikoniske værk ABC, der genopstår som et sanseligt og interaktivt univers. 

”Jeg er ovenud taknemmelig og lykkelig over, at jeg er blevet læst og godtaget af børn. Det har virkelig betydet alt for mig.”

Sådan skrev Halfdan Rasmussen i 1999, hvor han kunne se tilbage på en lang karriere som digter og forfatter, der i sin samtid formåede at nå ud til hele Danmarks befolkning på tværs af generationer og skel. En sjælden evne som Arbejdermuseet ønsker at videreføre med udstillingen, Rimhelten Halfdan.

Linda Nørgaard Andersen, programchef på Arbejdermuseet fortæller: ”Halfdan Rasmussens forfatterskab er bygget på respekt og forståelse for den verden, der findes i børnehøjde. I Halfdans rim bliver almindelige hverdagssituationer vendt på hovedet, og nye poetiske, absurde og humoristiske betydninger opstår. Dette Halfdanske blik har inspireret ikke blot udstillingens tilblivelse, men også de gratis undervisningsforløb og børnearrangementer, der knytter sig til udstillingen”.

Ret til kunst og kultur

At have fritid med adgang til kultur og kunst, er en rettighed opstillet i børnekonventionen, men det er langt fra alle børn, der i dag møder kulturlivet som en integreret del af deres opvækst. Gennem de seneste ti år har Arbejdermuseet løftet en lang række signaturprojekter, som netop har skabt rum for, at børn og unge gennem skole og institutioner får historie- og kulturoplevelser med i rygsækken. Flere end 23.000 børn og unge besøger hvert år Arbejdermuseet som del af deres børnehaveliv eller uddannelse, og undervisning er fortsat et stærkt fokusområde for museet: ”Vi opfatter undervisning som en af vores absolutte kerneopgaver som museum. Gennem undervisning, og ved at tilbyde forløb til skoler og børneinstitutioner, har vi mulighed for at nå ud til alle børn på tværs af skel og demografi – ligesom Halfdan gjorde”, siger Linda Nørggard, der glæder sig over, at museet takket være en donation fra Spar Nord Fonden kan udbyde alle undervisningsforløb i udstillingen gratis.

Leg med ord i udstillingen

I udstillingen Rimhelten Halfdan omdannes ”Halfdans ABC” fra 1967 til et univers, hvor børn inviteres med på en opdagelsesrejse i poesiens verden. De kan kravle på installationerne, sejle på Osteskipper Ostenfeldts ostebåd, plukke Tante Tulles tulipaner og meget mere. De kan fordybe sig i højtlæsning og selv prøve kræfter som ordmagere og rimsmede. Udstillingen er også åben for helt almindelig besøgende, og museet håber på at kunne tiltrække både danske og udenlandske besøgende med børn hen over sommeren.


Fakta

Om Rimhelten Halfdan

Rimhelten Halfdan åbnes fredag den 4. maj kl. 10.00 af 150 københavnske skolebørn og kulturborgmester Niko Grünfeld. Udstillingen står på Arbejdermuseet i perioden 5. maj – 10. august 2018. Der er gratis adgang for alle børn til både udstilling og aktiviteter.

Arbejdermuseet inviterer til åbningsweekend for alle børn med et væld af aktiviteter, dans og sang i festsalen d. 5. og 6. maj 2018.

Rimhelten Halfdan tager sit afsæt i vandreudstillingen “Halfdans Univers” skabt af scenografgruppen Sir Grand Lear, kunstnergruppen Bureau Detours, arkitekt Ida Martins, sprogkonsulent Marianne Schmidt, historiefortæller Andre Andersen og komponist Rasmus Christensen. På Arbejdermuseet er der desuden  tilført lyddesign af Kim Sandra Rask, grafisk arbejde af Maria Tran Larsen og udbygget med læsehjørne og andre elementer. Udstillingen er støttet af Spar Nord-Fonden.

Udstilling, undervisning og børnearrangementer er støttet af Spar Nord-Fonden.

 Læs mere om udstillingen

Læs mere om gratis forløb til 0. klasser

Læs mere om gratis forløb til børnehaver

Læs mere om åbningsweekend 5.-6. maj

Kontakt

Linda Nørgaard, programchef: lna@arbejdermuseet.dk – tlf. 33 480 329

Stine Groth Rasmussen, kommunikationsansvarlig: sgr@arbejdermuseet.dk – tlf. 33 480 319

Halfdan_hjemmeside_790x600