1950’erne

Tag med til årtiet, hvor Danmark sagde farvel til krig og knaphed, og hvor også arbejderfamilien blev forbrugere

1950erne-dagligstue

Efter 2. verdenskrig var der stadig mangel og rationering på mange varer, og det prægede livet i arbejderfamilien. Men i løbet af årtiet fik familierne flere penge mellem hænderne, og under stærk indflydelse fra USA voksede forbrugskulturen frem. Gennem udstillingen kommer du hjem til arbejderfamilien, hvor den spirende velstand anes, og på tur gennem forretningsgaden, hvor krigens og efterkrigstidens varemangel efterhånden blev erstattet af et større udbud.

På besøg hos familien Hansen

I 50’er-lejligheden boede familien Hansens fem medlemmer sammen i en toværelses lejlighed: Hr. Hansen, som var murerarbejdsmand, fru Hansen, der var frisør og arbejdede hjemme i dagligstuen, den ældste dreng, som var autolærling, pigen, som var butiksmedarbejder, og familiens yngste baby. De tre hjemmeboende børn delte værelset, mens forældrene sov på sovesofaen i stuen. Selv om familien boede tæt, viser lejligheden også den spirende øgede velstand med nyindkøbte møbler i teaktræ i stuen og lamper i moderne farver. 1930’ernes krise og 1940’ernes krig og trange tider var endelig forbi.

butiksgade

Forretningsgaden fortæller sin egen historie. I A.C. Hansens trikotageforretning (tøjbutik) vises det sidste nye skrig, fx nylonskjorter og cowboybukser. Meyers Ismejeri er et eksempel på de ismejerier, alle byer havde. Her blev solgt frisk mælk, smør fra dritler (tønder), ost, æg og et stykke stangis til isskabet, forløberen for køleskabet. Og i Radio Denka er fjernsyn, spolebåndoptagere og grammofoner til salg – varer, som arbejderfamilierne først i slutningen af årtiet fik råd til. Indtil da måtte mange nøjes med leje en radio på månedsbasis eller en støvsuger for en dag.

kiksekage-kaffe

Turen gennem 1950’erne starter og slutter i Kaffebaren, som er ren nostalgi med rødternede duge, frisk kaffe med eller uden Richs kaffeerstatning, sodavand og kiksekage. Og den er stadig åben, så kom ind og spis og drik!

Book en omvisning i 1950’erne

Børnenes Arbejdermuseum>

Her må du lege med alting

Børnenes Arbejdermuseum

Prøv livet som arbejderbarn i 1930'erne med arbejde, pligter, skolegang og lidt tid til leg.

Læs mere
Familien Sørensen >

En arbejderfamilie

Familien Sørensen

Besøg arbejderfamilien Sørensen, der flyttede til København i 1880'erne.

Læs mere
Kaffebaren>

En autentisk tidslomme

Kaffebaren

Nyd en kaffe med Rich's med et stykke kiksekage eller køl dig ned med en kold Stjernepilsner

Læs mere

KØB / BOOK BILLET TIL ARBEJDETMUSEET

Vil du være sikker på, at der er plads, så køb din billet på forhånd. Har du gratis adgang, kan du booke plads.

10-13
Formiddag

Køb/book

13-17
Eftermiddag

Køb/book