Photo: Malthe Folke Ivarsson

Festsalen

Festsalen er hjertet i arbejdernes forsamlingsbygning fra 1879. Den er fyldt med udsmykninger og maleriske detaljer, der vidner om en stolthed blandt de mange forskellige fag og håndværkere, der har brugt huset i Rømersgade. Festsalen har dannet ramme om utallige møder, politiske diskussioner, kongresser og fester, og tusindvis af arbejdere er blevet oplært til deltagelse i demokratiet og i samfundslivet.

Festsalen har i 2021 gennemgået en større restaurering. Nyd den smukke sal med de mange historier fra gulv til balkon. Gå på opdagelse i det liv, der har været i salen gennem tiden og oplev udstillingerne og den enestående lyd- og lysinstallation.

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ – 5 stjerner fra Berlingskes anmelder til festsalen 17/10-2021 – læs anmeldelsen

♥️♥️♥️♥️♥️ – 5 hjerter fra Politikens anmelder til festsalen 29/12 – 2021 – læs anmeldelsen

Restaurering af loftdekoration 2023

Frem til 30. juni 2023 arbejder Nationalmuseets konservatorer på balkonen i festsalen med at rense og genskabe en helt særlig og usædvanlig stor skønvirke loftdekoration. Den stammer fra 1913, hvor festsalen blev udvidet – det år som er omdrejningspunktet for festsalens udtryk i dag. I samme omgang maler vi den buede overgang (hulkehl) mellem loft og vægge op i dens oprindelige dybgrønne farve. Den binder glasloftets dekorationer og væggenes okkergule farve smukt sammen. Gentoftemaleren står for det arbejde.

Da der arbejdes på stilladser ved hvælvet, vil der være begrænset adgang i perioder, men du kan også være heldig at få et smugkig ind i restaureringen. Elevatoren til balkonen er dog lukket i hele perioden, hvorfor der ikke vil være handicap-adgang.

Restaureringen er støttet af Augustinus Fonden, AKF Fonden og Slots- og Kulturstyrelsen.

Lys- og lydværk: Festsalens stemmer

Lyt og mærk historien. Med festsalens nye lys- og lydinstallation kan du dagen igennem høre arbejderbevægelsens sange, taler og collager af lyd over nogle af de begivenheder, der har fundet sted i salen. Lydværket hedder ”Festsalens stemmer” og er lavet af Kunstnerkollektivet Von Trapp i samarbejde med Arbejdermuseet. Værket består af tre lydcollager samt et udvalg af arbejdersange, der er indsunget af et til lejligheden etableret arbejderkor. Værket rummer også sange indsendt af enkeltpersoner, stemningsskabende optagelser fra bevægelsens univers samt arkivmateriale hentet fra museets lydarkiv.

Læs mere om Festsalens Stemmer

Udstilling i Stauningsalen:
Velkommen i Forsamlingsbygningen!

Få historien om museumsbygningen, Arbejdernes Forsamlingsbygning fra 1879. I Stauningsalen ved siden af festsalen folder historien sig ud, om hvordan arbejderne indsamlede i tusindvis af småører og på rekordtid byggede den bygning, som var nødvendig for dem.

Forsamlingsbygningen blev indviet 23. april 1879 og blev fra da et af arbejderbevægelsens faste omdrejningspunkter. Hertil kunne den enkelte arbejder henlægge hele sit liv fra vugge til grav i et væld af aktiviteter, der favnede både de obligatoriske generalforsamlinger og de løsslupne maskerader. Forsamlingsbygningen dannede skole for de mange Folkets Huse, der blomstrede op landet over i store og små provinsbyer. Selvom bygningen siden 1983 har huset Arbejdermuseet, står det enestående bygningskompleks i dag som den næstældste, eksisterende bygning i verden, der er et fysisk bevis på arbejdernes kulturarv.

BANNER_BALKON_C

Udstilling på balkonen

Gå en tur på festsalens balkon og oplev udstillingen ”Bevægelsen 1871-2021”, som er blevet til i forbindelse med arbejderbevægelsens 150-års jubilæum.

Med industrialiseringen i anden halvdel af 1800-tallet opstod en helt ny samfundsklasse – arbejderklassen. Med tiden begyndte arbejderne at organisere sig, og den 15. oktober 1871 blev Den Internationale Arbejderforening for Danmark stiftet. Samme år havde arbejderne grundlagt deres egen avis Socialisten. Det var starten på arbejderbevægelsen, som med tiden blev den stærkeste folkelige bevægelse i danmarkshistorien.
Læs mere om udstillingen

Restaurering af festsalen>

Se film

Restaurering af festsalen

Læs mere og se korte film om den restaurering, som festsalen er gået gennem.

læs mere
Udstillinger>

Aktuelle

Udstillinger

Se listen over Arbejdermuseets udstillinger.

Læs mere
Se kommende arrangementer>

Arrangementer

Se kommende arrangementer

Debatter, fællessang, litteratur, for børn og meget mere.

Se kalenderen