Industriarbejdet

industriarbejdet_l1009732-678x1024_edited

Hvad er en arbejder? Fra midten af 1800-tallet og frem til i dag ændrer svaret på det spørgsmål sig drastisk. Nye maskiner og processer, masseproduktion og arbejdsløshed tvinger arbejderen til konstant at tilpasse sig. Spørgsmålet er også, om arbejdere overhovedet er en samlet masse med fælles mål?

Udstillingen tager dig med gennem 150 års industrihistorie. Arbejdsprocesser, fabriksrum og mennesker kommer til live gennem en række arbejdssituationer fra store og små danske virksomheder. Mød blandt andet Carlsbergs baggårdsaftappere fra 1800-tallet, B&W’s nittersjak fra 1950’erne, montricerne på B&O og nutidens syersker i Nicaragua.

Industriarbejdet_lille

Altid omstillingsparat

En af udstillingens centrale pointer er, at industriarbejderen mere end nogen anden samfundsgruppe – også de højtuddannede og de kreative – konstant har måttet omstille sig for at have et arbejde og en indtægt. Du møder for eksempel maskinarbejderen, der i dag er robotoperatør, og syersken i 1970’ernes Ikast, hvis børn nu designer logoer til de trøjer, der i dag sys på den samme symaskine, dog i Nicaragua.

Kulturel revolution

Industrialiseringen var ikke bare fabrikker, maskiner og teknologiske landvindinger. Det var en kulturel revolution, som vendte op og ned på almindelige menneskers dagligliv, på kønsrollerne og familiemønstrene samt på forholdet mellem by og land. Derudover grundlagde industrialiseringen en ny social orden. Udviklingen i industrisamfundet har præget arbejderen, men arbejderen har også påvirket udviklingen.

Fotograf_Mark_Thyrring_2019_abejder_museet_udstilling_print_version (79)

Book en omvisning i Industriarbejdet

Familien Sørensen>

Udstillingen er lukket

Familien Sørensen

Vi forbereder en ny udstilling på 2. sal, der erstatter udstillingen om Familien Sørensen.

Læs mere
Åbningstider og priser>

Besøg os

Åbningstider og priser

Læs mere om museets åbningstider, priser og rabatordninger.

Læs mere
Kaffebaren >

Rich's og Stjernepilsner

Kaffebaren

Tag på besøg i et gammelt stykke arbejderkultur: kaffebaren fra 1950'erne.

Læs mere