UDLØBET: DKP 100 ÅR

Skærmbillede 2019-10-24 kl. 11.16.36

Plakatudstilling i anledning af 100-året for stiftelsen af Danmarks Kommunistiske Parti findes på balkonen i festsalen frem til 22. marts 2020.

OBS  – På visse dage kan festsalen være lukket på grund af arrangementer, og der vil ikke være adgang til denne udstilling. Du kan evt ringe ind på forhånd for at sikre dig, at festsalen er åben, hvis du kommer for at se denne udstilling. 

DKP – et lille parti med en stor betydning

Partiet blev stiftet for 100 år siden d. 9. november 1919 i kølvandet på Første Verdenskrig og den russiske revolution. Kommunisterne var i opposition til den bestående samfundsorden, og særligt Socialdemokratiet, datidens eneste arbejderparti.

Den store betydning fik partiet ikke gennem sit virke i Folketinget, men gennem sin eksistens som oppositionsparti og som repræsentant for et andet samfundssyn. Ifølge DKP skulle magten være i folkets og arbejderklassens hænder, ikke i lommen på de pengestærke og deres lakajer i regeringskontorerne. Og vejen til forandring skulle gå gennem revolution, ikke reform.

DKPs aftryk

Partiet fik ikke stor gennemslagskraft, og nød kun sjældent bred opbakning. Men DKP satte alligevel aftryk; gennem dets faglige arbejde, i modstandskampen under Anden Verdenskrig og i 1970ernes Vietnambevægelse og kampen mod EF. Kommunisterne var kontroversielle, og blev med skiftende styrke opfattet som en trussel. Partiets støttede ukritisk Sovjetunionen, og blev samtidig støttet økonomisk derfra helt indtil opløsningen af Sovjet

DKP 100 ÅR kan ses på Balkonen fra d. 10. november 2019 – 22. marts 2020.

Se et udvalg af plakaterne og læs om deres historie

Klik på billedet nedenfor, og du kan bladre igennem galleriet.

Se alle aktuelle udstillinger her

 

Kommunisme i Danmark>

Se det store tema her

Kommunisme i Danmark

Bliv klogere på DKPs historie i de mange artikler i vores tema

Se mere
Danske kommunister>

Dyk ned i arkiverne

Danske kommunister

Se listen over personarkiver og find biografier, erindringer, udgivelser og fotos

Se mere
Udstilling>

100-året for 8-timers arbejdsdagen

Udstilling

Gå ikke glip af vores særudstilling om en af de største sejre i dansk arbejderhistorie

se mere