Når jeg bli’r gammel – hvem skal så betale?

1224x512_Når jeg blir gammel_colorfinal-2[1]
I anledning af 25-året for Arbejdsmarkedspensioner åbner ny udstilling på Arbejdermuseet 30. maj 2018

UDSTILLINGEN BLEV VIST 30. MARTS – 1. MARTS 2019 .
Det er gratis at drømme om en god alderdom. Men hvad skal vi leve af, når vi bliver gamle? Og hvem skal betale? Hvem har egentlig ansvaret for en økonomisk tryg alderdom? Er det staten? Os selv? Vores arbejdsgiver? 

Kom og oplev en udstilling, der fortæller historien om vejen til arbejdsmarkedspension for alle under overenskomst, og hvad det har betydet for lønmodtagerne og for vores velfærdssamfund.

Verdens bedste pensionssystem

Danmark har i dag verdens bedste pensionssystem, ikke mindst på grund af udbredelsen af arbejdsmarkedspensioner. De kom til verden som en aftale mellem parterne på arbejdsmarkedet. Med den blev der åbnet op for, at arbejdsmarkedets parter også kan tage sig af velfærdsspørgsmål. Og at svaret på, hvem der skal betale, skal komme forskellige steder fra. Over skatten til folkepensionen. Gennem lønnen til arbejdsmarkedspensioner og ATP – og fra egne lommer, hvis der skal mere til.

Større lighed i alderdommen

I 1993 begyndte de overenskomstbestemte arbejdsmarkedspensioner for alvor at blive udbredt. De gjorde den økonomiske overgang til pensionslivet blødere og mere lige for størstedelen af alle lønmodtagere i Danmark. Det er kun 25 år siden. Før det, var alderdommen lig med ulighed. To ud af tre havde kun folkepensionen at se frem til. De havde udsigt til et otium, der forstærkede uligheden i arbejdslivet.

Uligheden i alderdommen er mere udvisket end nogensinde før, men spørgsmålet er, om pensionskampen er endegyldigt forbi?

Udstillingen  er blevet til i samarbejde med PensionDanmark.
Og kan opleves frem til den 1. marts 2019.

Åbningstider og priser>

Kom og besøg os

Åbningstider og priser

Se mere om Arbejdermuseets åbningstider, priser og rabatordninger.

Læs mere
Kaffebaren >

Rich's og Stjerne pilsner

Kaffebaren

Besøg kaffebaren fra 1950'erne og drik en kop kaffe med Rich's.

Læs mere
Familien Sørensen >

Arbejderfamilie

Familien Sørensen

Besøg arbejderfamilien Sørensen der flyttede til storbyen i 1880'erne.

Læs mere