UDLØBET: Revolution. Oktober 1917

TIDLIGERE UDSTILLING: STOD FREM TIL JANUAR 2018

Krig
Økonomisk krise
Politisk radikalisering
Opløsning af samfundsstrukturer

Lyder det bekendt?

Selvom det er 100 år siden, oktoberrevolutionen fandt sted i Rusland, er temaet stadig aktuelt i dag. For hvad kan vi lære af en revolution, der for eftertiden blev omspundet af myter, og som delte verden i to? Som havde voldsom betydning for mange menneskers liv og deres syn på verden, og som for nogle var et skræmmebillede – for andre et forbillede?

Udstilling i to dele

Arbejdermuseet åbnede d. 25. oktober 2017 en udstilling, der er delt i to både fysisk og temamæssigt. Den første del af udstillingen fokuserer på fire danskeres oplevelser af revolutionen – heriblandt jurist og politiker Hermod Lannungs øjenvidneberetning fra revolutionsdagene, hvor han som 22-årig befandt sig i midt i orkanens øje. Udstillingen ser på den videreformidling af revolutionen, de fire beretninger vidner om, og på dyrkelsen af revolutionslederen, Lenin. Udstillingen findes i butikken i stueetagen

 

”Revolutionsdage, Nevskij-prospekt 1917”. Postkort fra Hermod Lannungs arkiv. (Reproduktion, Rigsarkivet)

Den anden del af udstillingen tematiserer eftertidens politiske brug af Oktoberrevolutionen i Danmark. Den fortæller om Socialdemokratiets første reaktioner på revolutionen og om tre forskellige kommunistiske strømningers konkurrerende fortællinger om ’Oktober’ igennem det 20. århundrede. Oktoberrevolutionen i Rusland ændrede den verdenspolitiske dagsorden. Ingen danske partier kunne undlade at tage stilling til Sovjet-Rusland. For de borgerlige partier var det nemt at erklære bolsjevikkerne for fjender, anderledes sværere var det for de socialistiske, der delte det ideologisk ophav. Skillelinjen kom derfor også til at gå ned gennem den socialistiske arbejderbevægelse i det 20. århundrede.
Den anden del af udstillingen vil være at finde på første sal i biblioteket ved studiepladserne.

Udstillingen er støttet af Hermod Lannungs Fond.

Filmplakat: Sergej Eisensteins ’Oktober – 10 dage, der rystede verden’ fra 1930’erne. Både plakat og film kan opleves på Arbejdermuseet

 

Læs også om konferencen og de andre aktiviteter, som Arbejdermuseet lancerer i forbindelse med 100-året for den Russiske Revolution.