UDLØBET: Rimhelten Halfdan

Børneudstillingen blev vist 5/5 -9/8 2018. Lad børnene gå på opdagelse i Halfdan Rasmussens kendte ABC i en udstilling, der gør det sjovt at lege med ord.

Halfdan_facebook_event_1200x628

Udstilling (mest) for børn 5. maj – 10. august 
Gratis entré for børn under 18 år

Sejl på Osteskipper Ostenfeldts ostebåd, pluk Tante Tulles tulipaner og plant dem i tipi-indianer-teltet. Fisk et utal af flotte fiskefrikadeller og find mus i Storebælt. Kom og leg med ord og litteratur i udstillingen Rimhelten Halfdan. Her kan børn sætte fantasien fri og gå på opdagelse i forskellige legeinstallationer, der er bygget over figurer og elementer fra Halfdans ABC. Med Ræven Remse som hjælper og med ABC’en i hånden, kan børn lave kuk i sproget og skabe deres helt egne tossede digte og ordspil.

Freddy Fræk
fra Fakse
fangede i fælder
femten flotte friske
fiskefrikadeller

Trænger I til en pause fra legen, kan børn og voksne sammen nyde en stille stund med højtlæsning og dykke ned i kendte børnebøger med rim og remser. Lad også børnene selv være rimsmede – hvem ved, måske finder I sammen på helt nye ord, der kan slå krølle på tungen eller helt nye fortællinger med sjove personer.

Udstillingen er mest for børn på 4-8 år, men kan sagtens opleves af yngre og ældre. Det er kun voksne, der betaler entré til Arbejdermuseet.

Kom til åbningsweekend 5.-6. maj

Rimhelten Halfdan tager sit afsæt i vandreudstillingen “Halfdans Univers” skabt af scenografgruppen Sir Grand Lear, kunstnergruppen Bureau Detours, arkitekt Ida Martins, sprogkonsulent Marianne Schmidt, historiefortæller Andre Andersen og komponist Rasmus Christensen. På Arbejdermuseet er der desuden  tilført lyddesign af Kim Sandra Rask, grafisk arbejde af Maria Tran Larsen og udbygget med læsehjørne og andre elementer. Udstillingen er støttet af Spar Nord-Fonden

Gratis forløb for skoler og børnehaver

Arbejdermuseet inviterer 0.klasser og børnehaver til at booke et gratis undervisningsforløb i Rimhelten Halfdan. Det er vigtigt, at I booker på forhånd, så der er plads til jer.
Læs mere og book gratis forløb til Rimhelten Halfdan her. 

Halfdan – en arbejderdreng

Halfdan Rasmussen blev født den 29. januar 1915  og var dreng af arbejderklassen. Han voksede op under trange kår i Burmeistergade 8 – et rabarberkvarter på Christianshavn, hvor hans mor havde en rulleforretning. Derfor lå det ikke i kortene, at han skulle blive en stor forfatter. Men Halfdan viste sig hurtigt at have en rig fantasi og sans for at skildre både det humoristiske og absurde i tilværelsen. I digtet ”Og det var da du drømte om at flyve” beskriver Halfdan, hvordan han som dreng sprang ud fra første sal med en paraply og troede fuldt og fast på, at han kunne flyve.

Halfdan Rasmussens legende tilgang til tilværelsen går igen i hans skriverier, som er fyldt med fantasifulde finurligheder og sproglige tosserier, men Halfdan var også en alvorsmand og som voksen blev han en del af den politiske venstrefløj. Hans gode ven, Ib Spang Olsen, karakteriserede ham som et menneske ”Der altid var på de undertryktes side”. Halfdan Rasmussen skrev både politiske og ikke politiske digte, han skrev til voksne og til børn og legede med sproget på en måde, der gjorde ham til folkeeje både dengang og i dag.

Osteskipper Ostenfeldt,
der bor i Sundbynørre,
fandt en mus i Storebælt
og hængte den til tørre,
gav den kunstigt åndedræt
og ostemad at spise,
lagde den i sin kasket
og sang en vuggevise

Halfdan Rasmussen nåede at udgive mere end 20 digt- og børnerimssamlinger. Han modtog et væld af priser – bl.a. De Gyldne Laurbær, Holger Drachmann-legatet, Herman Bangs Mindelegat og Det Danske Akademis Store Pris. Men for Halfdan Rasmussen var den største hæder, at så mange børn fik glæde af hans værker; ”Jeg er ovenud taknemlig og lykkelig over, at jeg er blevet læst og godtaget af børn. Det har virkelig betydet alt for mig”. (Halfdan Rasmussen, 1999)

Læs også pressemeddelelsen om Rimhelten Halfdan

Evaluering af læringsforløb maj-juni 2018