1950’erne

Tag med til årtiet, hvor Danmark sagde farvel til krig og knaphed, og hvor også arbejderfamilien blev forbrugere

1950erne-dagligstue

Efter 2. verdenskrig var der stadig mangel og rationering på mange varer, og det prægede livet i arbejderfamilien. Men i løbet af årtiet fik familierne flere penge mellem hænderne, og forbrugskulturen voksede frem, under stærk indflydelse fra USA. Gennem udstillingen kommer du hjem til arbejderfamilien, hvor den spirende velstand anes, og på tur gennem forretningsgaden, hvor krigens og efterkrigstidens varemangel efterhånden blev erstattet af et større udbud.

På besøg hos familien Hansen

I 50’er-lejligheden boede familien Hansens fem medlemmer sammen i en toværelses lejlighed: Hr. Hansen, som var murerarbejdsmand, fru Hansen, der var frisør og arbejdede hjemme i dagligstuen, den ældste dreng, som var autolærling, pigen, som var butiksmedarbejder, og familiens yngste baby. De tre hjemmeboende børn delte værelset, mens forældrene sov på sovesofaen i stuen. Selv om familien boede tæt, viser lejligheden også den spirende øgede velstand med nyindkøbte møbler i teaktræ i stuen og lamper i moderne farver. 1930’ernes krise og 1940’ernes krig og trange tider var endelig forbi.

butiksgade

Forretningsgaden fortæller sin egen historie. I A.C. Hansens trikotageforretning (tøjbutik) vises det sidste nye skrig, fx nylonskjorter og cowboybukser. Meyers Ismejeri er et eksempel på de ismejerier, alle byer havde. Her blev solgt frisk mælk, smør fra dritler (tønder), ost, æg og et stykke stangis til isskabet, forløberen for køleskabet. Og i Radio Denka er fjernsyn, spolebåndoptagere og grammofoner til salg – varer, som arbejderfamilierne først i slutningen af årtiet fik råd til. Indtil da måtte mange nøjes med leje en radio på månedsbasis eller en støvsuger for en dag.

 

kiksekage-kaffe

Turen gennem 1950’erne starter og slutter i Kaffebaren, som er ren nostalgi med rødternede duge, frisk kaffe med eller uden Richs kaffeerstatning, sodavand og kiksekage. Og den er stadig åben, så kom ind og spis og drik!

 

Book en omvisning

Hvis du har spørgsmål til din booking, eller hvis du ønsker en omvisning udenfor museets åbningstid kan du kontakte vores bookingmedarbejder på booking@arbejdermuseet.dk eller på +45 33 48 03 30.

10-16 (onsdag 10-19)
Hverdage

Book

10-16
Weekend

Book
Håndens Arbejde >

Ny særudstilling

Håndens Arbejde

Hvad betyder håndens arbejde i samfundet i dag og i historien? Besøg den nye særudstilling fra 28/9.

Læs mere
Familien Sørensen >

En arbejderfamilie

Familien Sørensen

Besøg arbejderfamilien Sørensen der flyttede til København i 1880'erne.

Læs mere
En bygning vi rejser >

En fortælling om arbejderbevægelsen

En bygning vi rejser

Besøg det gamle museumsloft og få fortællingen om starten på den danske arbejderbevægelse.

Læs mere
x

Vi åbner 26. maj med udvidede åbningstider – Børnenes Arbejdermuseum er desværre fortsat lukket!