Anton Hansen – Stemninger fra besættelsen

Mørklægning, varetomme butikker og drab på åben gade. Kom helt tæt på hverdagen under besættelsen på vores ny balkonudstilling i anledning 75-året for Danmarks befrielse.

Hjemmeside_1920x1080_A

 

Vores kommende balkonudstilling er et gensyn med Anton Hansen, en af mellemkrigstidens betydeligste danske tegnere, endda en af tidens store europæiske tegnere, af mange sidestillet med George Grosz og Käthe Kollwitz.

Anton Hansen udviklede sig i årene efter den 1. Verdenskrig til en skarp samfundssatiriker med tegninger vendt mod militarisme, kapitalisme og spekulation. I 1930erne rettede han satiren mod den hjemlige arbejdsløshed og den fremvoksende nazisme og fascisme i Europa.

I 15 år tegnede Anton Hansen for Social-Demokraten, men dagen efter besættelsen den 9. april 1940 blev han fyret. Censur og forbud mod anti-tysk propaganda kostede ikke bare Anton Hansen, men også en række andre bladtegnere på landets aviser deres arbejde.

Under besættelsen ernærede Anton Hansen sig som illustrator af eventyr og romaner, og gennem sin malerforretning stod han for en række udsmykninger, blandt andet af Arbejdernes Forsamlingsbygning i Silkeborg.

Fra 1943 genoptog han satiretegningen i forskellige illegale blade. Efter augustoprøret i 1943 følte han sig i fare for at blive taget af tyskerne, og fra da af levede han under jorden, sov med et øre åbent og et ben ud af sengen, og vovede sig sjældent ud.

En hverdag med afsavn, frygt og usikkerhed

Straks efter befrielsen meldte han sig under fanerne hos journalisten og modstandsmanden Børge Outze, der i 1943 var stifter af det illegale nyhedsbureau Information, og nu ønskede at gøre Information til dagblad.

Hos Information gik Anton Hansen i gang med at realisere et projekt med titlen ”Husker De?” – en serie bestående af 56 tegninger, som gav et sjældent øjebliksbillede af hverdagen og ikke mindst af de afsavn og den usikkerhed, der satte et livslangt præg på de danskere, der gennemlevede besættelsen

Tegningerne blev bragt i Information fra den 30. Maj 1945 og frem til den 31. August 1945.

Meget få mestrer den sorte kunst bedre end Anton Hansen, der har været med til at gøre bladtegning til kunst i Danmark…Disse dagbogsblade fra krigens dage fastholder stemninger, man kender igen som ægte. De er i pagt med den evne til at se tilværelsens latterligheder og lyspunkter, som bar os gennem de onde år”.

 Børge Outze, grundlægger af og redaktør på Information, om ”Husker De?”, 1946

Se et udvalg af tegningerne her ↓

Besættelsen>

Arbejderhistoriske temaer

Besættelsen

Bliv klogere på hverdagsliv og udfordringer under besættelsen 1940-1945.

Se mere
Kampen om tiden >

8-8-8

Kampen om tiden

Hvordan gik det til, at vi i dag arbejder 8 timer om dagen? Det skete for 100 år siden!

Læs mere
Fællessang, frihed og folkets køkken>

Alsangsarrangement

Fællessang, frihed og folkets køkken

Spis dejlig mad og syng med på sange om frihed til alsang i den gamle festsal.

Se mere
x

Museet er åbent alle dage 10-17. Køb billet til enten formiddag eller eftermiddag