DKP 100 ÅR

Ny plakatudstilling i anledning af 100-året for stiftelsen af Danmarks Kommunistiske Parti åbner på balkonen i festsalen.

Åbner 10. november 2019

DKP – et lille parti med en stor betydning

Partiet blev stiftet for 100 år siden d. 9. november 1919 i kølvandet på Første Verdenskrig og den russiske revolution. Kommunisterne var i opposition til den bestående samfundsorden, og særligt Socialdemokratiet, datidens eneste arbejderparti.

Den store betydning fik partiet ikke gennem sit virke i Folketinget, men gennem sin eksistens som oppositionsparti og som repræsentant for et andet samfundssyn. Ifølge DKP skulle magten være i folkets og arbejderklassens hænder, ikke i lommen på de pengestærke og deres lakajer i regeringskontorerne. Og vejen til forandring skulle gå gennem revolution, ikke reform.

DKPs aftryk

Partiet fik ikke stor gennemslagskraft, og nød kun sjældent bred opbakning. Men DKP satte alligevel aftryk; gennem dets faglige arbejde, i modstandskampen under Anden Verdenskrig og i 1970ernes Vietnambevægelse og kampen mod EF. Kommunisterne var kontroversielle, og blev med skiftende styrke opfattet som en trussel. Partiets støttede ukritisk Sovjetunionen, og blev samtidig støttet økonomisk derfra helt indtil opløsningen af Sovjet.

DKP 100 ÅR kan ses på Balkonen fra d. 10. november 2019 – 1. april 2020.

Se alle aktuelle udstillinger her