Familien Sørensen

pige-familien-sørensen-arbejdermuseet

Hvordan var en arbejderfamilies liv med otte børn, arbejde, og fest fra 1885-1990? Det viser den spændende udstilling med udgangspunkt i familiens hjem på Østerbro i København.

Fra land til storbyliv

I foråret 1882 flytter et ungt par fra Asminderød og ind til København. Med sig har de deres seks uger gamle datter Louise, en rød rejsekiste og drømmen om en bedre tilværelse end den de forlader på landet. For Karen Marie og Peter Martin Sørensen bliver de første år i København en kamp for tilværelsen med manglende bolig, konstant søgen efter arbejde og sygdom. Imens vokser børneflokken til 8 og selv om vilkårene er trange gør de deres bedste for at skabe en tryg og god hverdag for familien. Familien når at flytte 14 gange, inden den i 1915 slår sig ned i deres drømmelejlighed; en toværelses leje-lejlighed på Gl. Kalkbrænderivej nr. 58 på Østerbro.

I udstillingen ”Familien Sørensen” på museets 2. sal kan man følge familiens liv og hverdag både i hjemmet, på arbejdspladsen og på søndagsudflugten. Ferie var et ukendt begreb for arbejdere omkring år 1900, og derfor var den ugentlige fridag om søndagen ugens højdepunkt for arbejderfamilier. Også for familien Sørensen. Familien brugte ofte søndagen på at tage i ”Rhinen” også kaldet ”de fattiges dyrehave”, hvor der hver søndag var lirekassemusik, keglebaner og karruseller. Andre søndage kunne turen også gå til Gefionspringvandet eller Dyrehavsbakken.

DSC04911

Arbejdsliv og hverdag i gamle dage

I 1892 ansættes Peter Martin på spritfabrikken ”Fortuna” på Østerbro. Først som kusk og senere får han det betroede erhverv som tilsmager, hvor han skulle tilsætte krydderurterne til snapsen og kontrollere at snapsen holdt smagen og aromaen. Peter Martin var ansat på ”Fortuna” helt frem til 1923, hvor fabrikken blev solgt. Karen Marie blev efter et par år på fabrik hjemmegående, hvor hun tog sig af hjemmet og de mange børn.

I 1990 modtog Arbejdermuseet en henvendelse fra en af familien Sørensens døtre, Yrsa Sørensen. Yrsa var 15 år, da hun i 1915 var flyttet ind i lejligheden sammen med hendes forældre og fem søskende. To af børnene, Karen og Kristian, flytter aldrig hjemmefra. Og da Karen Marie og Peter Martin begge dør i 1947 med få måneders mellemrum overtager søskendeparret lejligheden. I 1964 dør Karen og Kristian med få måneders mellemrum og derefter flytter Yrsa tilbage i barndomshjemmet. I 1990 skal Yrsa efter sygdom flytte på plejehjem, og hun ønskede at overdrage lejligheden til netop Arbejdermuseet. Bortset fra enkelte nødvendige fornyelser stod lejligheden uændret siden forældrenes indflytning i 1915.

Familien-sørensen-stue-arbejdermuseet

Lejligheden har to værelser med stue ud til gaden og soveværelse og et smalt køkken til gården. Der var oprindeligt lokum i gården, men senere kom der wc på køkkentrappen. Da Yrsa Sørensen flyttede, var der praktisk talt ikke ændret på lejlighedens indretning siden 1915. Gulvene er overalt de gamle ferniserede fyrretræsgulve, og flytter man møblerne, ser man, at de altid har stået samme sted. Der er simpelthen ferniseret uden om møblerne.

Book en omvisning

Hvis du har spørgsmål til din booking, eller hvis du ønsker en omvisning udenfor museets åbningstid kan du kontakte vores bookingmedarbejder på booking@arbejdermuseet.dk eller på +45 33 48 03 30.

10-16 (onsdag 10-19)
Hverdag

Book

10-16
Weekend

Book
Børnenes Arbejdermuseum >

Fri leg - Gratis entré

Børnenes Arbejdermuseum

Kom og leg som i 1930'erne i Børnenes Arbejdermuseum. Gratis for alle under 18 år.

Læs mere
Industriarbejdet >

Industri og byliv

Industriarbejdet

Gå på opdagelse i fortællingen om arbejdernes færd fra land til by, om arbejdsvilkår gennem tiden.

Læs mere
Ud til folket! Peter Peitersens billeder >

Arbejder og kunstner

Ud til folket! Peter Peitersens billeder

Oplev kunstudstillingen Ud til folket! Der udstiller værker af kunstner og murer Peter Peitersen.

Læs mere
x

♦️ VI HAR ÅBENT – LÆS RETNINGSLINJER FOR BESØG ♦️