Familien Sørensen

pige-familien-sørensen-arbejdermuseet

Hvordan var en arbejderfamilies liv med otte børn, arbejde, og fest fra 1885-1990? Det viser den spændende udstilling med udgangspunkt i familiens hjem på Østerbro i København

Fra land til storbyliv

Familien Sørensen bestod af Peter Martin Sørensen, Karen Marie Sørensen og deres otte børn. Peter Martin var arbejdsmand, Karen Marie gik hjemme. Efter at have boet i mange forskellige lejligheder flyttede familien i 1915 ind i en toværelses lejlighed på Østerbro. Denne lejlighed er udgangspunktet for udstillingen om familiens liv i hverdag og fest.

I 1915 boede fem af Sørensen-familiens børn stadig hjemme. Karen, 27 år, passede hjemmet, Kristian, 26 år, arbejdede i Frihavnen, Anna, 21 år, var på vej ud at tjene, og Yrsa, 19 år og Olga, 17 år, arbejdede som tyende hos finere herskaber.

dagligstue-familien-sørensen-arbejdermuseet

Da forældrene døde sidst i 1940’erne, blev Karen og Kristian boende i lejligheden, og i midten af 1960’erne overtog søsteren Yrsa den. Yrsa giftede sig aldrig. Hun arbejdede som rengøringskone og passede til sidst toiletter på Hovedbanegården. Yrsa blev boende  til december 1989, hvor hun flyttede på plejehjem. Arvingerne forærede alt indhold fra lejligheden til Arbejdermuseet, der nu kan fremvise den som et eksempel på den ufaglærte arbejders lejlighed fra begyndelsen af 1900-tallet.

Familien-sørensen-stue-arbejdermuseet

Lejligheden har to værelser med stue ud til gaden og soveværelse og et smalt køkken til gården. Der var oprindeligt lokum i gården, men senere kom der wc på køkkentrappen. Da Yrsa Sørensen flyttede, var der praktisk talt ikke ændret på lejlighedens indretning siden 1915. Gulvene er overalt de gamle ferniserede fyrretræsgulve, og flytter man møblerne, ser man, at de altid har stået samme sted. Der er simpelthen ferniseret uden om møblerne.

Book en omvisning

Hvis du har spørgsmål til din booking, eller hvis du ønsker en omvisning udenfor museets åbningstid kan du kontakte vores bookingmedarbejder på booking@arbejdermuseet.dk eller på +45 33 48 03 30.

10-16 (onsdag 10-19)
Hverdag

Book

10-16
Weekend

Book
Børnenes Arbejdermuseum >

Fri leg - Gratis entré

Børnenes Arbejdermuseum

Kom og leg som i 1930'erne i Børnenes Arbejdermuseum. Gratis for alle under 18 år.

Læs mere
Industriarbejdet >

Industri og byliv

Industriarbejdet

Gå på opdagelse i fortællingen om arbejdernes færd fra land til by, om arbejdsvilkår gennem tiden.

Læs mere
Ud til folket! Peter Peitersens billeder >

Arbejder og kunstner

Ud til folket! Peter Peitersens billeder

Oplev kunstudstillingen Ud til folket! Der udstiller værker af kunstner og murer Peter Peitersen.

Læs mere