Industriarbejdet

industriarbejdet_l1009732-678x1024_edited

Hvad er en arbejder? Fra midten af 1800-tallet og frem til i dag ændrer svaret på det spørgsmål sig drastisk. Nye maskiner og processer, masseproduktion og arbejdsløshed tvinger arbejderen til konstant at tilpasse sig. Spørgsmålet er også, om arbejdere overhovedet er en samlet masse med fælles mål?

Udstillingen tager dig med gennem 150 års industrihistorie. Arbejdsprocesser, fabriksrum og mennesker kommer til live gennem en række arbejdssituationer fra store og små danske virksomheder. Mød bl.a. Carlsbergs baggårdsaftappere fra 1800-tallet, B&W’s nittersjak fra 1950’erne, montricerne på B&O og nutidens syersker i Nicaragua.

Altid omstillingsparat

En af udstillingens centrale pointer er, at industriarbejderen mere end nogen anden samfundsgruppe – også de højtuddannede og de kreative – konstant har måttet omstillet sig for at have et arbejde og en indtægt. Du møder fx maskinarbejderen, der i dag er robotoperatør, og syersken i 1970’ernes Ikast, hvis børn nu designer logoer til de trøjer, der i dag sys på den samme symaskine – i Nicaragua.

Kulturel revolution

Industrialiseringen var ikke bare fabrikker, maskiner og teknologiske landvindinger. Det var en kulturel revolution, som vendte op og ned på almindelige menneskers dagligliv, på kønsrollerne og familiemønstrene og på forholdet mellem by og land, og som grundlagde en ny social orden. Udviklingen i industrisamfundet har præget arbejderen, men arbejderen har også påvirket udviklingen.

Book en omvisning

Hvis du har spørgsmål til din booking, eller hvis du ønsker en omvisning udenfor museets åbningstid kan du kontakte vores bookingmedarbejder på booking@arbejdermuseet.dk eller på +45 33 48 03 30.

10-16 (onsdag 10-19)
Hverdage

Book

10-16
Weekend

Book
Familien Sørensen >

Permanent udstilling

Familien Sørensen

Besøg arbejderfamilien Sørensen der flyttede til storbyen i slutningen af 1800-tallet.

Læs mere
Åbningstider og priser>

Besøg os

Åbningstider og priser

Læs mere om museets åbningstider, priser og rabatordninger.

Læs mere
Kaffebaren >

Rich's og stjerne pilsner

Kaffebaren

Tag på besøg i et gammelt stykke arbejderkultur, kaffebaren fra 1950'erne.

Læs mere