Drømmen, der brast. DKP 100 ÅR

Skærmbillede 2019-10-24 kl. 11.16.36

Historien om et lille parti med stor betydning bliver fortalt gennem politiske plakater i en ny udstilling på Arbejdermuseet.

Udstillingsåbning: 8. november kl. 16-17

Danmarks kommunistiske Parti fylder 100 år i november. I den anledning har Arbejdermuseet udvalgt 56 plakater fra deres store samling, som publikum kan opleve på balkonen i festsalen. Med stærke visuelle symboler og slagkraftige paroler har plakaterne præget gadebilledet, men også hverdagslivet og den politiske debat gennem det sidste århundrede. Plakaterne vidner om DKP’s forskellige mærkesager og mærkedage, men fortæller samtidig en historie om frygt, knuste drømme og om kontroversiel politik.

Søren Bak-Jensen, direktør for Arbejdermuseet, siger om baggrunden for udstillingen:

”DKP stod som et alternativ til det liberale demokrati og markedsøkonomi. De kommunistiske plakater leverede slagord og billeder til radikale eller ligefrem ekstremistiske tanker om, hvordan samfundets udfordringer skulle løses. Plakaterne er desuden et enestående vidnesbyrd om, hvordan drømmen om et kommunistisk samfund blev præsenteret for befolkningen.”

Læs mere om udstillingen DKP 100 år

Se et udvalg af plakaterne i høj opløsning her

Kontroversielle DKP

Partiets store betydning hører til i tiden mellem første verdenskrigs udbrud i 1914 og Sovjetunionens sammenbrud i 1991. En tid præget af revolution, kold krig og alternative samfundsopfattelser. De to stridende og dominerende opfattelser af, hvordan samfundet bedst indrettes, satte stort aftryk på perioden. DKP og den kommunistiske drøm ville skabe et samfund, hvor alle ydede efter evne og nød efter behov. Et samfund med nok til alle, og hvor få ikke skummede fløden af de manges arbejde.

Men DKP blev i høj grad opfattet som en trussel i samtiden. Partiet støttede mere eller mindre ubetinget op om Sovjetunionen og modtog også penge herfra i store dele af det 20. århundrede. DKP gik forrest i en række politiske sager, som af mange blev opfattet som kontroversielle og ekstreme. DKP’s tid og rolle som oppositionsparti, modbevægelse og trussel er i dag for længst forbi.

Murens (sammen)fald

Udstillingen åbner d. 10. november, dagen efter 30-året for Murens fald. Muren, der stod som et stærkt symbol på adskillelsen mellem Øst- og Vesteuropa, på kommunisme og kapitalisme. Murens fald markerer omvæltningen, den kolde krigs afslutning og enden på DKP’s historie som selvstændigt parti. Samme år, 1989, som muren faldt, var DKP med til at danne Enhedslisten. Sammen med to andre små venstrefløjspartier VS og SAP ville de samle kræfterne i en fælles liste. I dag er Enhedslisten et selvstændigt parti, som DKP støtter, og DKP’s medlemmer kan være med i begge partier.

DKP er på plakaten fra 10. november til 22. marts 2020. Udstillingen vises på balkonen i festsalen og står frem til 22. marts 2020.  

Læs mere om DKP og dyk ned i personarkiver her

Kontakt og interview

For mere information om DKP i Arbejdermuseets og Arbejderbevægelsens Bibliotek og Arkiv, kontakt arkivar Jesper Jørgensen på jjo@arbejdermuseet.dk

For fotos, interview og andet, kontakt kommunikationsansvarlig Stine Groth Rasmussen på sgr@arbejdrmuseet.dk eller på telefon: 33 48 03 19