Konflikt og Samarbejde: Industriarbejde i 150 år

Konflikt og samarbejde

  • TYPE
    Undervisning på Arbejdermuseet
  • MÅLGRUPPE
    EUX / EUD PÅ HOVEDFORLØB
  • FAG
    Historie og samfundsfag (EUX)
  • VARIGHED
    75 minutter
  • PRIS
    600 kr.

Undervisningens opbygning 

I forløbet præsenteres eleverne for det tidlige industriarbejde og Septemberforliget som eksempel på en interessekonflikt og et samarbejde. Her fra arbejder eleverne i grupper med at undersøge andre historiske og nutidige konflikter, der har sat og som sætter sit præg på arbejdsmarkedet i nu- og i fremtiden.  

I gruppearbejdet arbejder eleverne med temaer som diskrimination, ligeløn, globalisering, effektivisering, arbejdsmiljø, klima og arbejdstid, som de undersøger, diskuterer og perspektiverer til eget liv og til fremtiden. Undervisningen rejser spørgsmål som: 

  • Hvilket samfund og arbejdsmarked drømmer eleverne om?  
  • Hvornår er målet nået?  
  • Hvor lang er den perfekte arbejdsdag? 
  • Redder robotter os?  
  • Og hvad kan man egentlig gøre, hvis man bliver diskrimineret på sit job? 

 

Arbejdsmarkedet gennem konflikt og samarbejde

Det danske arbejdsmarked er formet af konflikter og samarbejde mellem arbejdsgivere og arbejdstagere. Med Septemberforliget fra 1899 anerkendte begge parter hinanden ret til at organisere sig og indgik aftale om rammer for både konflikter og samarbejde.

For selvom arbejdsmarkedets parter har modsatrettede interesser og behov, har de også fælles interesse i at løse udfordringer, der tilgodeser begge parter.

Derfor stiller undervisningen skarpt på begreberne konflikt og samarbejde, når eleverne skal undersøge og forholde sig til fortidens, nutidens og fremtidens arbejdsmarked.

Undervisningsform

Undervisningen veksler mellem oplæg fra museets underviser, dialog og gruppearbejde. Eleverne arbejder undersøgende i udstillingen med det, de kan se, samt skriftlige kilder og lydfortællinger, og får et fysisk og sanseligt indtryk af arbejdsmarkedet i fortiden og nu.

Elever på hovedforløb / EUX samfundsfag

Eleverne får størst udbytte af undervisningen, hvis de selv har erfaringer med arbejdsmarkedet. Derfor anbefaler vi undervisningen til elever, der er på hovedforløb og har haft første periode på læreplads eller til  EUX (samfundsfag).

Som lærer kan I hjælpe eleverne med at skabe koblinger til jeres fag, når I er til undervisning på museet.

 

Lærervejledning samt før- og eftermateriale

For at få det fulde udbytte og for at skabe en større konsolidering samt transferproces mellem undervisningen på skolen og på museet, anbefaler vi at I arbejder med både før- og eftermaterialerne samt lærervejledningen forud og efter museumsbesøget. 

Læringsmål

  • Eleverne kan forklare historiske eksempler på arbejdsmarkedets konflikter og samarbejder og deres påvirkning af det danske samfund ud fra udstilling og kilder. 
  • Eleverne kan forholde sig tematisk til problemstillinger tilknyttet industriarbejdet før og nu. 
  • Eleverne kan omsætte eksempler fra fortiden til argumentation og handling i eget samt et samtids- og fremtidsrettet perspektiv.

Temaer og brug af forløbet 

Forløbet kan med fordel bruges til at undervise om septemberforliget, den danske model og arbejdsmarkedets parter. Forløbet handler ikke decideret om industrialiseringen som periode, men giver derimod et indtryk af arbejdsforholdene i industriarbejdet fra 1870-1970. Fokus på forandringer, der er skabt gennem konflikter og samarbejder, kan også give eleverne indsigt i, hvordan de selv kan være med til at skabe forandringer og rammerne for et godt arbejdsliv. 

 

Byvandring: Retten til en bolig >

STX / EUX

Byvandring: Retten til en bolig

Det er en menneskeret at have en bolig. Men er der boliger til alle? Byvandring om boligaktivisme

Se mere
Hvad med drengene? Ligestilling i klasselokalet>

Lærerværelset

Hvad med drengene? Ligestilling i klasselokalet

Dyk ned lærerkurset her, der giver dig redskaber til at facilitere de svære ligestillingssamtaler.

Læs mere