Kvindeliv: Kend dine pionerfisk

En pioner er en initiativrig eller foretagsom person, der yder en banebrydende indsats på et bestemt område.

En pioner er en initiativrig eller foretagsom person, der yder en banebrydende indsats på et bestemt område.

Men hvilke kvindepionerer fra arbejderhistorien deler du egentlig stjernetegn med? Og hvad kendetegner stjernetegnet? På denne side, kan du blive klogere på dit stjernetegn og på dine fiskepionerer.

Fisk 19. feb. – 20. mar. 

Du er generøs og omsorgsfuld. 

Fiskens mantra: Jeg tror på! 

Fiskens parole: Frihed, lighed og solidaritet! 

Rigtig god fornøjelse!

Edel Saunte

Edel Margareta Enrica Els Høst Saunte

Født: 13. marts 1904, Næstved

Død: 22. november 1991, Helsingør

Arbejdsliv: Folketingsmedlem, kommunalpolitiker, rådmand, borgmester, advokat

Edel Saunte voksede op i et splittet hjem, og at hun senere skulle komme til at være en markant politiker og rettighedsforkæmper lå ikke i kortene. Eva blev student i 1922 og startede derefter på jurastudiet, som hun færdiggjorde i 1927. Der skulle gå nogle år, før Edel kunne bruge sin uddannelse som jurist og efter flere gange at have oplevet kønsdiskrimination, startede hun i 1939 sit eget firma specialiseret i skilsmissesager i Kvindernes Bygning.

Edel havde allerede i sin studietid meldt sig ind i Dansk Kvindesamfund, og i perioden fra 1936 til 1941 kunne hun kalde sig foreningens formand. Her påpegede hun særligt mødrenes problemer med at kombinere moderskab og erhvervsarbejde samt manglende institutioner til børnepasning.

Edel var også aktiv i det partipolitiske. Edel var socialdemokrat, og var her både medlem af Københavns Borgerrepræsentation samt medlem af Folketinget. Derudover sad hun også i partiets hovedbestyrelse. I 1962 blev Edel den første kvindelige borgmester med ansvar for hospitaler og sundhedsvæsener og for at kunne dedikere sig til dette arbejde, nedlagde Edel sit mandat i Folketinget og sit advokatfirma. Edels talenter var mange, og hun kombinerede dem i sin kamp for kvinders rettigheder.

Læs mere om Edel på Dansk Kvindebiografisk Leksikon.

Eva Gredal

Eva Wilhelmsson Gredal

Født: 19. februar 1927, Hvorup

Død: 2. august 1995, Stege

Arbejdsliv: Minister, socialrådgiver, fagforeningsformand, folketingsmedlem, europaparlamentsmedlem, direktør, redaktør

Eva Gredal voksede op i små kår, hvor familien flere gange klarede sig på dagpenge og socialhjælp. Erfaringer, der senere kom til at præge Evas politiske arbejde og kamp. I 1954 kunne Eva kalde sig færdiguddannet socialrådgiver, og hurtigt engagerede hun sig i det faglige arbejde. Noget hun gjorde så godt, at hun fra 1967 til 1971 var for mand for Dansk Socialrådgiverforening.

Evas engagement centrerede sig ikke blot til det fagpolitiske. Hun var også medlem af Socialdemokratiet og i 1971 kom hun i Folketinget. Her blev hun som nyvalgt udnævnt til socialminister, en post hun bestred i flere regeringsdannelser. Som socialminister kæmpede Eva særligt for Bistandsloven, hvor man fjernede sondringen mellem selv- og uforskyldt nød.

Eva var aktiv kvindesagsforkæmper, og var blandt andet næstformand i Dansk Kvindesamfund mellem 1957 og 1958. Med inspiration i de andre nordiske lade argumenterede Eva for, at der også i Danmark skulle oprettes ligestillingsråd i 1974. I perioden fra 1979 til 1989 sad Eva i Europa-Parlamentet, hvor hun søgte at få ligelønsdirektiver konkretiseret i Danmark. Eva var en fortaler for de forsmåede helt til det sidste.

Læs mere om Eva på Dansk Kvindebiografisk Leksikon.

Trille

Bodil Trille Nielsen

Født: 6. marts 1945, København

Død: 17. oktober 2016, København

Arbejdsliv: Sanger og komponist

Bodil Trille Nielsen blev kvinden, der med kunstnernavnet, Trille, satte musik til rødstrømpernes kamp for at gøre det private politisk. Trille skrev tekster med afsæt i egne erfaringer og oplevelser. Erfaringer og oplevelser, der vækkede genklang hos en hel generation af kvinder, der ville gøre op med traditionelle kønsroller.

I 1968 fødte Trille datteren Sille, hvorefter hun også begyndte at udgive børnesange. Trilles gennembrud kom med pladen ”Hej søster” i 1976. ”Hej søster” kom med dets folkelige gennembrud til herefter at præge mange kvindebevidstheder. Trille modtog i 1983 Danske Jazz, Beat og Folkemusik Autorers hæderspris. Som en del af den danske nationalsangskat er Trilles sange blevet optaget i Højskolesangbogen og den 15. udgave af Arbejdersangbogen

I 1988 lagde Trille sin musikalske karriere på hylden og prioriterede sit freelancearbejde i DR’s Børne- og ungeafdeling. Her producerede hun blandt andet dokumentarprogrammer om børns vilkår i Det Globale Syd. Trillede dedikerede sit liv til udvikling af solidaritet.

Læs mere om Trille på Dansk Kvindebiografisk Leksikon og lyt til ”Hej søster” på Spotify.

Kend dine stjernetegnspionerer>

Kvindeliv: Kend dine stjernetegnspionerer

Kend dine stjernetegnspionerer

Se alle stjernetegnene her og spejl dig i kvindepionererne.

Læs mere!
Krebs>

Kvindeliv: Kend dine stjernetegnspionerer

Krebs

Spejl dig i zodiakkens føste vandtegn og dyk ned i krebsepionererne.

Læs mere!
Skorpion>

Kvindeliv: Kend dine stjernetegnspionerer

Skorpion

Spejl dig i zodiakkens andet vandtegn og dyk ned i skorpionpionererne.

Læs mere!