Lær af lærlinge på Arbejdermuseet

DSC02712

Hvordan arbejder en stukkatør? Hvad har Danmarks bedste bagerlærling af tanker om fremtiden? Hvordan er det at gå til svendeprøve i dag? Og hvordan var det anderledes for 100 år siden? Henover efteråret kan publikum blive klogere på livet som lærling, når Arbejdermuseet hylder unge talenter ved en række arrangementer, der både aktiverer hænder, hoved – og danseben. 

Lærlingenes efterår

Arbejdermuseet dedikerer efteråret til de målrettede unge, der i en tid, hvor flere end 72% unge går i gymnasiet, har valgt en anden vej – nemlig en erhvervsuddannelse. Og dermed en læretid og et arbejdsliv, der både kræver et sæt kloge hænder og et godt hoved. Under lærlingenes efterår overdrager museet derfor opmærksomheden til nogle af Danmarks mest talentfulde unge lærlinge, der på mange forskellige måder åbner op for detaljerigdommen i deres fag på omvisninger, til ferniseringer, workshops, hands-on-oplevelser og til det store svendegilde.

Arrangementerne er knyttet til museets store særudstilling Håndens Arbejde og er alle støttet af Nordea-fonden. 

September:

Bliv lærling hos en mester for en dag

Lær af tre garvede mestre på tre søndage i september i tre klassiske, men næsten uddøde fag. Under kyndig vejledning kan du få fingrene i gips, træ og maling og være blandt de få, der for fremtiden har lært fra sande mestre: Stukkatøren, skiltemaleren og billedskæreren. Første workshop er søndag 1. september. Læs mere om værkstederne.

Efterårets svendestykke udstilles

Hver sæson udstilles et nyslået svendestykke i særudstillingen Håndens Arbejde. Mød skaberen af værket ved en fernisering for alle interesserede og oplev svendestykket hele vinteren i udstillingen. Sæsonens svendestykke præsenteres i samarbejde med NEXT København. 

Oktober

Kulturnatten 11. oktober: Det store svendegilde

Arbejdermuseet fejrer alle tiders svende ved et kæmpe gilde med swingmusik, mad, modeshow, faglærte hænder og masser af øl. Oplev flotte arbejdsuniformer på catwalken, kom tæt på de unge vindere af DM i Skills og stem i, når vi sammen synger fagenes stolte slagsange. Mød naverne på loftet, besøg oraklet i skurvognen og fyr den af til svedig, amerikansk swingmusik. Præsenteres i samarbejde med Skills Danmark.

Læs mere og se programmet

Efterårsferie for hele familien – gå i lære som skrædder

Lad ungerne fatte nål og tråd og gå i lære som skrædder. Hvor fiks skal du være på fingrene? Og kan du sidde i skrædderstilling en hel arbejdsdag? I efterårsferien har Københavns sidste lærlinge fra beklædningshåndværker-uddannelsen overtaget kommandoen i museets festsal, når de fører børn og deres familier sikkert igennem skrædderfagets prøvelser. Præsenteres i samarbejde med NEXT København. 

Sidste onsdag i hver måned:

Kom tæt på vinderne af DM i Skills

Hvad skal der til for at blive optaget på landsholdet for lærlinge? Hvor meget skal man øve sig? Og hvad drømmer de talentfulde unge om at skulle i fremtiden? Kom helt tæt på, når fire unge og dygtige vindere af årets DM i Skills deler deres oplevelser med deres fag fra skolebænk til læreplads, fra uddannelsesdrøm til guldmedalje. Mød bager Linda Katrine Holst Kjeldsen, konditor Anne Banke, gourmetslagter Nanna Lundsgaard og tjener Freja Staghøj Mortensen. Præsenteres i samarbejde med Skills Danmark. Læs mere her. Første gang d. 25. september.

Gruppe på Facebook og Instagram:

Mit svendestykke – en gruppe af faglighed

På facebook kan alle interesserede melde sig ind i gruppen ’Mit svendestykke’. Her kan lærlinge og svende dele oplevelser med at aflægge svendeprøve, billeder af svendestykker og udveksle erfaringer med hinanden. De kan få fortællinger om deres fags historie og møde andre lærlinge og svende på tværs af fag. Gruppen er åben for alle – også ufaglærte, der kan få et kig ind i en verden fuld af talent. 

Gruppen er administreret af Arbejdermuseet i samarbejde med Next København og Håndværkerforeningen København. 

Se mere og meld dig ind i gruppen – Brug #Mitsvendestykke når du deler dine egne erfaringer som håndværker.

Alle aktiviteter er støttet af:


Er du journalist eller skribent, og ønsker du interview, billeder eller mere information om arrangementerne? Kontakt kommunikationsansvarlig Stine Groth Rasmussen på sgr@arbejdermuseet.dk eller tlf. 3348 0319