Madpakkens historie

madpakkerF20070904090

Madpakken er en folkelig kulturarv 

I Danmarks smøres hver uge 11 mio. madpakker. Lidt over 75 % af dem indeholder rugbrød. Madpakken samler os på tværs af fag og alder og det har den gjort de sidste 130 år.

Med industrialiseringen rykkede arbejderne fra land til by. På landet gik man hjem og spiste varm mad på gården midt på dagen. Fabrikkernes indtog vendte op og ned på dagens rutiner. Det skete især da middagspausen blev gjort kortere i takt med at arbejdsdagen afkortedes i 1880’erne. Nu gjorde den kolde, smurte mad for alvor sit indtog og madpakken blev en nødvendig for at få arbejdernes hverdag til at hænge sammen.

Danmarks ældste madpakke findes på Arbejdermuseet: En rugbrødsklemme med fedt pakket ind i et stykke papir fra avisen Socialdemokraten fra den 22. august 1886. Da en håndværker efterlod den bag et panel på Rosenborg slot, efterlod han også et lille monument over den arbejderhistoriske madkultur:

Det smagfulde fedt på det billige, sejlivede rugbrød spillede suverænt hovedrollen i arbejdernes grundkost. Og det blev så populært og udbredt at rugbrødsmadderne – både de flade og de finere højtbelagte – i dag er blevet alle mands eje. Madpakken kan tage æren for at rugbrødsmadderne i dag regnes for en særlig national kulturarv.

Læs madpakkens historie i små bider her.

Madpakkedysten>

Skal du være med i konkurrencen?

Madpakkedysten

Madpakkedysten er en konkurrence for gastronom, gourmetslagter og bagerelever!

Se her
Konkurrencen>

Husk de vigtige datoer

Konkurrencen

Hvornår afholdes konkurrencen og hvad skal der til for at deltage?

Se her
Finalen>

26. marts i festsalen

Finalen

Til finalen er der live konkurrence og et storslået dommerpanel.

Se her