Mortens aften

Lørdag d.10 november kl. 18:00 - 22:00 holder vi traditionerne ved lige i kælderen. Masser af hygge, levende lys og god stemning. Mad som smager og Stjernepils i hanerne.

Vi har åbent fra kl. 18:00 og serverer naturligvis dejlig frilands and med det hele.

IMG_1629 Mortens and

Menu:

  • Laksemousse m. håndpillede rejer
  • Confiteret andelår m. brune kartofler, rødkålssalat & skysauce
  • Bondepige m. slør
  • 2 retter 250,- kr
  • 3 retter 285,- kr

Husk at bestille bord.

Historien bag:

Det var slet ikke ænder men gæs, biskop Martin blev så sur på:

Der findes mange forklaringer på, hvorfor vi fejrer mortensaften – og hvorfor vi absolut skal spise andesteg. Alle tager dog udgangspunkt i den franske biskop Martin (der på dansk er blevet oversat til Morten) fra Tours. Den mest almindelige fortælling er, at Martin ikke ville være biskop og i et forsøg på at undgå embedet søgte tilflugt i en gåsesti. Gæssene røbede dog hans skjulested, og han blev fundet og udnævnt til biskop den 11. november engang i 300-tallet. Ved sin udnævnelse benyttede han sin myndighed til at påbyde alle at slagte og spise en gås den 11. november for deres åbenmundethed.

Mens den historie formodentlig er en skrøne, var Martin af Tours dog en historisk person, der er i 650 blev ophøjet til helgen og fik sin egen helligdag den 11. november, der også markerer hans dødsdag. I Tyskland og Frankrig blev den 11. november dagen for de store martinsfester, hvor man fejrede vinhøsten og spiste god mad – som regel gåsesteg.

Traditionen kom til Danmark engang i løbet af 1600-tallet, og her blev det kutyme at spise gåsen – og senere anden – dagen inden, akkurat som vi fejrer juleaften i en højere grad end juledag.

Sankt Martins helligdag er dog fortsat markeret i den danske kalender den 11. november – dog under sit fordanskede navn, Morten Bisp.

Kilde: Sandra Meinecke, Politiken, Det festlige år af Iørn Piø, Sesam,1997.