Kunst skal ud til folket!

Banner3_1200x628

‘Der findes intet skel mellem kunst og arbejde’. Den 21. juni åbner Arbejdermuseet en kunstudstilling med værker af murer og tegner Peter Peitersen, der brugte sin kunst som instrument til at nå ud til folket.

Tegneren Peter Peitersen (1922-1988) var ikke kunstner for kunstens skyld. Han var først og fremmest murer, ligesom hans far havde været. I 25 år var han opmåler og tog rundt på de århusianske byggepladser, hvor han fastsatte akkorden for byggearbejdet. Det var det arbejde, han levede af, men det var kunsten, der i sidste ende gjorde ham kendt.

1633X10225W
Peter Peitersen: Spidsborgeren og rengøringskonen (1959). Tusch på papir. Foto: Arbejdermuseet

Vise kapitalismens fallit

Peter Peitersen lavede ikke bare billeder for at udstille de dem. De skulle ses af almindelige mennesker og give dem en følelse af fællesskab. Han ønskede at udviske skellet mellem kunst og arbejde og brugte kunst som et instrument til at protestere mod systemet. Han var dybt optaget af arbejdernes vilkår og brugte sin kunst til at vise, hvad han så som kapitalismens fallit. Hele hans samlede virke – som aktiv i fagbevægelsen, som medlem af DKP og som kunstner  – var præget af hans opfattelse af, at samfundet og de økonomiske strukturer er undertrykkende for arbejderne. Han tegnede plakater med opfordring til at gå i demonstration, lavede store figurer til protestmøder, spiddede de økonomiske og politiske magthavere i sine satiretegninger og lavede billeder, som blev solgt til støtte for Land og Folks festivaler.

Læs mere om udstillingen Ud til folket! Peter Peitersens billeder

Kunst for arbejderne

Fra sine tidligste ungdomsår producerede Peitersen et væld af tegninger med en bred vifte af motiver: Den sovende kat i lænestolen, udsigten fra køkkenvinduet, børnenes leg på gaden, folk på vej til og fra arbejde, arbejdet på byggepladsen, karikaturer af politikere eller manden på gaden. Peter Peitersen fik aldrig nogen formel kunstnerisk uddannelse, men han var tydeligvis bevidst om, at det at tegne er et håndværk, der skal læres. Han var medlem af kunstnergruppen De 10, som han op gennem 1950’erne udstillede sammen med i rådhushallen i Aarhus. Datidens anmeldere fremhævede ham særligt for hans satiriske streg men også for hans sociale indignation. Op gennem 1970’erne og 80’erne udstillede han alene eller sammen med ligesindede kunstnere, ikke bare i Danmark men også i DDR. Da direktøren for Vejle Kunstmuseum bad nogle bygningsarbejdere om at finde billeder til udstillingen “Hverdagsbilleder” (1974), var Peter Peitersen blandt de udvalgte kunstnere. Hans ønske om at lave kunst om og for arbejderne var gået i opfyldelse.

Samlingen er en gave

Billederne er en gave fra Peter Peitersens søn Peiter Andersen til Arbejdermuseet, og udstillingen præsenterer et udvalg af denne samling. Hele samlingen er registreret og gjort tilgængelig i Kunstindeks Danmark.

Fokus på håndens arbejde

Udstillingen er første skridt i Arbejdermuseets fokus på faglært arbejde og håndværk de kommende år. Næste skridt tages d. 28. september 2018, hvor museet åbner den stort anlagte særudstilling Håndens Arbejde.

Interview og kontakt

Kontakt kommunikationsansvarlig Stine Groth Rasmussen for spørgsmål om interview, billeder og anden information på sgr@arbejdermuseet.dk – tlf. 33 48 03 19

Spørgsmål om samlingen eller udstillingen, kontakt museumsinspektør, Thomas Meldgaard på tme@arbejdermuseet.dk – tlf. 33 48 03 13

Se og hent pressebilleder i dropbox

1633X10155W
Bybillede. Blyant, kridt og tusch på papir. Af: Peter Peitersen. Foto: Arbejdermuseet