Plads til os alle

Gå på opdagelse i Arbejderbevægelsens historie, som udfoldes over otte afsnit i dokumentarserien "Plads til os alle".

Nedenfor finder du de otte temaer inklusiv korte beskrivelser af temaerne, samt links til Filmcentralen, hvor du kan streame hele dokumentarserien. Under temaet for hvert afsnit finder du desuden en stor mængde baggrundsstof, samt en lærervejledning med forslag til arbejdsspørgsmål. Målgrupperne er grundskolens ældste klasser samt STX, HF og EUD.

Lærervejledning

Lærervejledning med læringsmål og forslag til arbejdsspørgsmål finder du her.

Med loven eller uden – reform eller revolution (1. del)

I 1871 er leveforholdene for de dengang få industriarbejdere i Danmark forfærdende. Men da arbejderne vil slå sig sammen i ‘Den International Arbejderforening for Danmark’ for at forbedre forholdene, slår magthaverne igen med hård hånd. Den første leder Louis Pio bliver smidt i fængsel og bliver senere betalt for at emigrere til Amerika. Læs mere her.

Se afsnittet på filmcentralen (48 min.)

Det lange seje træk – om parti og fagbevægelse (2. del)

I slutningen af 1800-tallet var arbejdsdagen på 11-12 timer, og lønnen meget lav. Fagforeninger var et ukendt ord for de fleste, og de fagligt aktive blev ofte fyret. Men langsomt voksede fagforeningerne sig større. Kvinder, landarbejdere og tyende fik rettigheder. Og fagbevægelsen udviklede sig til en af de stærkeste organisationer i Danmark. Læs mere her.

Se afsnittet på filmcentralen (48 min.)

Når bægeret flyder over – om arbejderkampe (3. del)

i 1998 udbryder der for første gang i 13 år storkonflikt. Den ene halvdel af befolkningen hamstrer mælk og benzin, den anden halvdel ser forundret til. 100 år før, i 1899, er befolkningen vidne til den første landsdækkende arbejdskamp. Efter 4 måneder bliver der forlig. Nu skal der være ordnede forhold på arbejdsmarkedet. Men så enkelt går det dog ikke. Læs mere her.

Se afsnittet på filmcentralen (48 min.)

Snorens 3. streng – om kooperationen (4. del)

Drømmen var, at arbejderne skulle skabe deres egne virksomheder. De kooperative virksomheder skulle være ”snorens tredje streng” – en ligeværdig partner med fagbevægelse og parti. Kooperationen skulle skaffe arbejderne bedre og billigere varer, lære dem at styre produktionen selv og være et våben i arbejdskampene. Læs mere her.

Se afsnittet på filmcentralen (48 min.)

Fra baggård til beton – om Boligbevægelsen (5. del)

”Et kælderhjem består af et rum hvortil knytter sig et spisekammer uden lys eller luftadgang. I denne lejlighed, der er fugtig og rå i højeste grad, lever mand, kone og 5 børn.” Sådan lyder et uddrag af en rapport fra sundhedspolitiet i Århus under 1. verdenskrig. Usle forhold og bolignød var den direkte anledning til, at folk begyndte at slutte sig sammen i boligforeninger. Læs mere her.

Se afsnittet på filmcentralen (48 min.)

Lidt arbejde skader ikke – om børnearbejde (6. del)

Skolefolk, læger, fagbevægelse, arbejdsgivere og forældre har skændtes om, hvorvidt børnearbejde var nødvendigt, opbyggeligt eller sundhedsskadeligt. Fra den første fabrikslov i 1873, der forbyder børn under 10 år at arbejde på fabrik, til mere moderne diskussioner om avisbudenes alder. Og børnene selv har også blandet sig. Læs mere her.

Se afsnittet på filmcentralen (48 min.)

Lys over land – om arbejderkultur (7. del)

Omkring år 1900 ser borgerskabet ned på arbejderne. Men arbejderne vil ikke finde sig i at blive set ned på, bare fordi de har dårligere levevilkår end andre. Arbejdere vil anerkendes som ligeværdige borgere. Derfor begynder arbejderbevægelsen at oprette læseselskaber, etablere højskoler, danne oplysningsforbund, forlag og meget mere. Læs mere her.

Se afsnittet på filmcentralen (48 min.)

Gør din pligt og kræv din ret – om velfærdssamfundet (8. del)

Fra slutningen af 1960’erne til slutningen af 1990’erne gennemgår Danmark en stor udvikling. Blandt andet voksede antallet af personbiler med mere end 100%, halvdelen af alle husstande fik en computer, og forbruget af alkohol blev fordoblet. I slutningen af det 20. århundrede er Danmark er rigt land, skattetrykket er dog højt, og næsten en million mennesker er på overførselsindkomst. Læs mere her.

Se afsnittet på filmcentralen (48 min.)