RØDE ROSA

Hvordan får vi egentlig noget at vide om fortiden? Vær med, når vi går på jagt i arkivet efter spor af historien om den berømte socialist Rosa Luxemburgs besøg i København i 1910.

Denne kildepakke handler om at finde, skabe og bruge historie. Den sætter fokus på hvor sporene af historien bevares, hvordan vi i nutiden kan finde disse spor; samt om processerne med at skabe og fremstille viden om fortiden, herunder hvordan myter og erindringskultur opstår. Kildepakken lægger således også op til diskussion om hvordan historie bliver brugt.

I 1910 blev der afholdt  to store, internationale kongresser i København: Fra 26. til den 27. august var det Den anden internationale kvindekongres i Folkets Hus på Jagtvej, hvor kvindernes internationale kampdag blev indstiftet. Fra 28. august til 3. september var Socialdemokratiet i Danmark vært for den 8. internationale socialistkongres, hvor dagsordenen handlede om hvordan arbejderbevægelsen kunne styrke det internationale samarbejde.

Når man googler “Rosa Luxemburg + Jagtvej + 1910” får man flere end 15.000 søgeresultater. Af disse linker mange til forskellige opslagsværker og artikler, der nævner at Luxemburg var blandt deltagerne på kvindekongressen. Men når man dykker ned i arkivet og nærlæser de spor, vi har fra dengang – som fx deltagerlister, pressens omtale af kvindekongressen og fotos – så glimrer Rosa Luxemburg ved sit fravær. Derimod er hun at finde på Den 8. internationale Socialistkongres, som blev afholdt få dage senere! Her holdt hun en tale i Arbejdernes Forsamlingsbygning på Rømersgade 22. I samme bygning ligger Arbejdermuseet i dag. Kom med behind the scenes i arkivet i denne film, hvor vi sporer Rosa Luxemburgs besøg i København:

Undervisningsmaterialer

Kildehæfte om at finde, skabe og bruge historien. I hæftet findes en kort biografi om Rosa Luxemburg samt en række kilder og arbejdsspørgsmål, som danner grundlag for at undersøge hvordan historien om Rosa er blevet fortalt og brugt gennem tiden.

Her finder I Arbejdermuseets analysemodel til erindringssteder (og historiebrug).

Lærervejledning

Her findes lærervejledning med introduktion tilformålet med og materialet i kildepakken.

Vil du vide mere om Rosa Luxemburg?

En del er produceret af marxistiske tilhængere, som på siden Marxisme Online hvor en lang række af Rosa Luxemburgs taler og skrifter er digitaliseret. Der er også lavet en podcast i 2 dele, udgivet af foreningen Marxistiske Studerende i 2019. Der er også skrevet om Rosa Luxemburg udenfor det partipolitiske. Toni Liverge har skrevet bogen Røde Rosa – En bog om Rosa Luxemburg (Lindhart & Ringhof, 2017). Dagbladet Information skrev denne artikel i anledning af 100-året for Rosa Luxemburgs død i 2019, mens denne artikel fra Politiken i 2009 beskriver en anden form for historisk arbejde: Tyske forskere forsøgte at identificere et mumificeret lig, som måske er Rosa Luxemburg.

 

Kilder og fotos brugt her på siden er fra Arbejderbevægelsens Bibliotek og Arkiv. De er nøje udvalgt for at fortælle om den tid de netop repræsenterer. De ophavsretsmæssige forhold er afklaret via ABM-aftale med VISDA.