Red madpakken

  • MÅLGRUPPE
    6. – 7. klasse (+ valgfag 8.-9.)
  • FAG
    Madkundskab
  • KOMPETENCEOMRÅDE
    Måltid og madkultur
  • VARIGHED
    4 undervisningsgange
  • LÆRINSMÅL
    Eleverne forstår madpakken som en samfundsmarkør og at de selv kan genskab og skabe fortidige, nutidige og fremtidige madpakker.

Er madpakken ved at forsvinde? I dette undervisningsmateriale skal eleverne være med til at redde madpakken, så den ikke forsvinder fra vores historie.  De skal undersøge madpakkens fortid, nutid og fremtid. Forløbet kan tilrettelægges over fire undervisningsgange og veksle mellem klasselokalet og madkundskab. Eleverne skal undersøge fortidens madpakker, laver en ægte klassisk arbejdermadpakke, møder nutidige madpakker og laver fremtidens.

Find lærervejledning, elevmateriale, film og opskrifter nedenfor – lige til at bruge i din undervisning.

Undervisningsmateriale

LÆRERVEJLEDNING

Alt det du skal vide, for at køre forløbet Red madpakken

ELEVHÆFTE

Print hæftet eller arbejd med det digitalt. Her er alle de opgaver, eleverne skal arbejde med

HISTORIEN OM MADPAKKEN

Se animationsfilmen, der på 2 min. fortæller madpakkens kulturhistorie.

FRK. JENSENS LEVERPOSTEJ

Hent Frk. Jensens originale opskrift på leverpostej fra 1901. Print den i A3.

ALLE OPSKRIFTER TIL UNDERVISNINGEN

Hjemmelavet leverposter, kartoffelmad og fedtemad. Print opskrifterne i A3

INSPIRATIONSKATALOG

Find inspiration med hits fra madpakkens historie. Print i A3 og hæng op i madkundskabslokalet

Historien om madpakken

Der er leverpostej i 4 ud af 10 madpakker og vi smører 11 millioner madpakker hver uge! Men hvorfor og hvordan er det kommet dertil?

Med industrialiseringen rykkede arbejderne fra land til by. På landet gik man hjem og spiste varm mad på gården midt på dagen. Fabrikkernes indtog vendte op og ned på dagens rutiner. Det skete især da middagspausen blev gjort kortere i takt med at arbejdsdagen afkortedes i 1880’erne. Nu gjorde den kolde, smurte mad for alvor sit indtog og madpakken blev en nødvendig for at få arbejdernes hverdag til at hænge sammen.

Filmen tager jer gennem  madpakkens historie og vejen til at blive den mest udbredte frokostordning i dag.

Gå på opdagelse i madpakkens billedgalleri

Hvordan kan du bruge Red madpakken?

Red madpakken er et didaktiseret undervisningsforløb, du frit kan bruge i din madkundskabsundervisning. Brug det som i sin helhed eller udvælg enkelte dele. Find inspiration til din tilrettelæggelse i lærervejledningen.

Kombiner forløbet med en tur til Arbejdermuseet eller dit lokale kulturhistoriske museum. Vi anbefaler disse to forløb til jeres besøg på Arbejdermuseet ↓ 

Familien Sørensen>

Udskoling

Familien Sørensen

Industrialisering, urbanisering og hverdagsliv gennem en arbejderfamilies historie

Læs mere og book
Baggårdens Børnearbejdere>

Mellemtrin

Baggårdens Børnearbejdere

Leg i baggården, børnearbejde og de klemte boliger - kom tæt på livet som arbejderbarn.

Læs mere og book her
x

♦️OBS – INGEN ELEVATOR FREM TIL 15. OKT.♦️