”Det er en ubeskrivelig følelse at se sin idé blive brugt”

– Museumsrebel, 2020

Hvad er Museumsrebeller?

På Arbejdermuseet har vi siden 2013 arbejdet strategisk med unge og demokratisk dannelse. Vi har inviteret unge med ind i maskinrummet og bedt dem medtænke og -udvikle på udstillinger, undervisning og arrangementer. Dette arbejde foregår under overskriften Museumsrebeller.

Rebeller er nogen, der forstyrrer, skubber til grænser og som tvinger det bestående til forandring. De unge udfordrer os i tilgangen til nogle af de grundlæggende tematikker, vi arbejder med. De ser nye perspektiver og løsninger de steder, hvor vi professionelle ser begrænsninger, og de afsøger nye svar på spørgsmål, som vi tror, vi allerede har besvaret. Samarbejdet giver ikke kun frugtbare resultater men også stof til eftertanke for de involverede museumsinspektører og undervisere.

Nederst på siden her kan du se de konkrete projekter, som Museumsrebeller har været en del af siden 2013 og læse mere om dem.

Museumsrebeller kort fortalt

En demokratisk arv

De seneste 140 år har forsamlingsbygningen i Rømersgade dannet ramme om arbejdernes kamp for et mere mangfoldigt og flerstemmigt demokrati – et demokrati for de mange og ikke for de få. Dannelse til demokratisk engagement i samfundet er simpelthen en del af selve husets DNA.

Desværre er unge mennesker underrepræsenterede på museerne og de høres sjældent i samfundsdebatten. De tvivler ofte på deres eget demokratiske mandat; deres ret til at blive hørt. Som væsentlige samfundsinstitutioner har museerne en forpligtelse til at åbne sig og være dialogskabende, når kulturarvens genstande og tematikker diskuteres. Og vi har et særligt ansvar for at værdsætte unges engagement, viden og holdninger. Vi er nødt til at anerkende og respektere unge som eksperter på deres eget liv og skabe muligheder for, at de kan være deltagende.

Det er netop meningen med Museumsrebeller, som dermed er en vigtig del af vores arbejde for at videreføre forsamlingsbygningens demokratiske arv ved at understøtte ungdommens dannelse til demokratisk deltagelse.

“Her var plads til kritisk tænkning”

– Museumsrebel, 2020

Det nyeste fra Museumsrebeller

I 2019 og 2020 har museumsrebeller været med til at udvikle særudstillingen AKTIVIST. Filmen og hæftet nedenfor giver et indblik i arbejdet.

Film

Inspirationsmateriale

Museumsrebeller hæfte

Herunder finder du mere om afsluttede projekter i samarbejde med museumsrebeller 👇

AKTIVIST>

2019-2021

AKTIVIST

Dyk ned i samarbejdet med unge i udstillings- og undervisningsprojektet AKTIVIST.

Læs mere
FRIHED! LIGHED! & BØRNESLAVERI? >

2018

FRIHED! LIGHED! & BØRNESLAVERI?

Bliv klogere på pop op-udstillingsprojektet FRIHED! LIGHED! BØRNESLAVERI?

Læs mere
UHØRT UNGDOM>

2015-2016

UHØRT UNGDOM

Læs om undervisnings- og udstillingsprojektet UHØRT UNGDOM.

Læs mere
Unge stemmer>

2014-2015

Unge stemmer

Bliv klogere på arbejdet med valgfaget Unge stemmer.

Læs mere