Kold krig og kiksekage

Den lille og den store historie krydser spor i forløbet om hverdagslivet i 1950'erne, hvor eleverne møder nye sider af den kolde krig. Vi stiller skarpt på årtiet og diskuterer forskelle og ligheder mellem frygt, håb og kærlighed. Både dengang og nu.

F20170628103

Efter 2. verdenskrig var der stadig mangel og rationering på mange varer, og det prægede livet i arbejderfamilier. Men i løbet af årtiet fik arbejderne flere penge mellem hænderne, og under stærk indflydelse fra USA begyndte forbrugskulturen at vokse frem. I undervisningsforløbet kommer eleverne tæt på hverdagen i arbejderfamilien, hvor der er tre børn i den toværelseslejlighed, og hvor den spirende velstand og nye ungdomskultur så småt anes.

Ungdommen bliver i 1950’erne til en selvstændig livsalder med egen kultur og eget forbrugsmønster. Derfor arbejder eleverne i udstillingen med et særligt ungdomsspor, hvor de gennem genstande og historiske eksempler får et indblik i den hverdag og de udfordringer, der præger årtiet. Eleverne arbejder i grupper med fokus på at undersøge og perspektivere boligforhold, medieforbrug, ungdomskultur, forbrug, seksualitet og kønsroller – alt sammen i skyggen af ideologiernes kamp, der prægede perioden.

Fag

Historie og samfundsfag

Målgruppe

STX og HF

Faglige mål

Forløbet understøtter følgende faglige mål og kernestof for elever på STX (historie A):

• Eleverne opnår indsigt i hvordan historiefaget kan medvirke til at forstå og løse problemer i nutiden
• Ideologiernes kamp i det 20. århundrede
• Historiebrug og –formidling

Omsatte læringsmål:
Eleverne undersøger den lille historie, hverdagslivet i 1950erne, og kobler det til den store historie – den kolde krig.

Varighed

Forløbet varer 60 minutter.

Pris og booking

Forløbet koster 550 kr.

Book forløbet her

Lærervejledning med før- og eftermateriale

Find lærervejledningen her

Publikationer

Kold krig og kiksekage (2009)

Farlig Ungdom (1992)