En sommer på landet

En feriedrengs fortælling III

Claus var feriedreng hos sin onkel og tante på landet 6 uger hver sommer i årene 1947-1955. Ferien gik både med at hjælpe til ved det daglige arbejde og løbe rundt i det lyse sommerland. Claus løb bud og ærinder, skællede kartofler og fejede gården. Men dagene var også fulde af oplevelser og udflugter til bl.a. Himmelbjerget, Vesterhavet og Rebild Bakker.

I alle årene fra 1947-1955 førte Claus scrapbøger med fotos, tegninger og minder fra sine ferier. Her er et uddrag af scrapbøgerne.

Det var lyse somre og store oplevelser, der prægede Claus’ sommerferier i Malling. Men der blev også plads til slagsmål med lillebror og uoverensstemmelser med tante Anna. I 1952 skrev 13-årige Claus eksempelvis hjem til sin mor og far:

 Det går ikke, som det skal. I torsdags var jeg oppe og skændes med tante Anna, fordi jeg ikke ville med på landtur, og hun var lynende gal hele dagen. Og i torsdags var hun også gal, det var noget med Ulf, hun var gal over, og hun sagde, at hun skulle skrive hjem og fortælle det til far. Ulf havde spyttet på mig, så gav jeg ham en lussing, og så løb han ind og sladrede. Og hun var lige ved at æde mig. Kirsten skældte også tante Anna ud for at lave sådan en ballade over en lille bagatel.

Claus brev til mor og far i 1952

Sådanne småskærmydsler varede dog ikke længe, og for den voksne Claus har ferieårene i Malling sat uudslettelige spor med mange kærlige minder. Både om dengang han lærte at køre bil på sin onkels skød, om dengang Ulf forsvandt på færgen ved Nyborg, og om de lange eftermiddage i Malling bio, hvor Claus og vennerne så den nyeste Morten Korch-film. Livet som feriebarn var slet ikke så tosset, selv om nok de færreste børn i dag kunne forestille sig at skulle holde 6 ugers sommerferie væk fra mor og far.

Frausing2
Claus på sommerferie i Malling 1948

En stor tak til Claus Frausing for at stille sin historie til rådighed.

I vores store fotodatabase findes der over 1000 fotos af danskernes ferieliv gennem de sidste godt hundrede år. Sæt dig godt til rette og dyk ned i historien.

6 ugers ferie uden mor og far>

En feriedrengs fortælling I

6 ugers ferie uden mor og far

Hør om Claus’ oplevelser som feriedreng gennem oplæsning af hans originale breve til mor og far

Se mere
Ferietog mod lys og luft>

En feriedrengs fortælling III

Ferietog mod lys og luft

Claus rejste som 8-årig for første gang alene med tog på ferie sammen med andre københavnerbørn

Se mere
Ferielov og fritid>

Viden & samling

Ferielov og fritid

Først i 1938 får danske arbejdere ret til 2 ugers ferie. Læs mere om ferieliv og folkeferie her

Se mere
x

🔺Køb din billet på forhånd 🔺