Ud til lys og luft

En feriedrengs fortælling II

Claus på 8 år rejste i 1947 for første gang på sommerferie helt alene. Eller det vil sige, han kørte i tog med hundredevis af andre børn, som også skulle ud i lys og luft. Fra Hovedbanegården kørte toget til Kalundborg, hvor børnene skiftede fra tog til færge. I Aarhus blev Claus hentet af sin familie.

“Aftenen før jeg skulle af sted for allerførste gang, lå jeg og græd i min seng”.

I 1940’erne rejste tusindvis af københavnerbørn på landet i sommerferien. Det kunne være til familie og venner eller til helt fremmede, som åbnede deres hjem for børnene.

Selv om ferieloven fra 1938 havde sikret arbejderne to ugers ferie med løn, dækkede det slet ikke behovet for at give storbybørnene en god og sund sommer. Derfor blev rejserne bl.a. organiseret af Komiteen for Københavnske Skolebørns Landophold med det mål at bytte storbyens baggårde og stenbroer ud med et landophold med frisk luft og nærende mad.

En storby som København er ikke noget sundt sted for børn, der skal vokse og trives. Det er derfor af største betydning for børnenes helbred at komme væk fra den røgfyldte luft og den enerverende støj – ud i sol og landlig stilhed i sommerferien

– Annonce fra Komiteen for københavnske skolebørns landophold bragt i Folkeskolen, juni 1952.

Et ophold på landet var ekstra succesfuldt, hvis feriebørnene havde taget et par kilo på, inden de vendte hjem til byen. Mange af de udsendte feriebørn blev udstyret med ernæringskort, så man kunne følge deres vægt.

Også Claus’ vægt blev der holdt øje med. Tante Anna noterede den ved ankomst og afgang, som man kan se af de små sedler herunder. I 1951 havde Claus og hans lillebror Ulf begge taget 3 kilo på i løbet af sommeren. De små sedler fungerede også som instrukser til opførsel og regler. Tante Anna mindede bl.a. om, at drengene skulle ”Børste Tænder, rense Negle og Ører hver aften. Ingen plagen om at cykle til Stranden. Sige og spørge naar I skal et sted hen”….”Husk dette.”

 

Brug vores fotobase>

Fri afbenyttelse

Brug vores fotobase

Find flere end 1000 feriebilleder og plakater i vores online fotobase. Klik på søg i toppen af siden

Se mere
Podcast med Claus' breve til mor>

En feriedrengs fortælling I

Podcast med Claus' breve til mor

Claus' originale breve fra sine ferier 1947-55 er indtalt på lyd

Hør mere her
Se Claus' scrapbøger>

En feriedrengs fortælling III

Se Claus' scrapbøger

"Det går ikke som det skal. I Torsdags var jeg oppe og skændes med tante Anna, fordi...."

Læs mere her