Et politisk forsamlingshus

Gennem årene har forsamlingsbygningen i Rømersgade huset en lang række politiske og kulturelle organisationer: Avisen Social Demokraten, som havde sit ekspeditionskontor i stuen i 21 år, Socialdemokratisk Forbund, Arbejdernes Læseselskab, diverse diskussions- og ungdomsklubber, forlaget Fremad og Arbejdernes Radio- og Fjernsynsklub.

I de godt og vel 100 år forsamlingsbygningen i Rømersgade fungerede, har huset været mødested for tusinder af københavnske arbejdere, hvad enten det nu har drejet sig om politiske og faglige møder – at få det nødvendige arbejdsløshedsstempel fra fagforeningen – tage mor og ungerne med til de årlige juletræsfester eller måske finde sig en livsledsager ved de utallige baller og underholdningsaftener i festsalen.

Se også film om Forsamlingsbygningens opførelse og liv

Da Forsamlings- og foreningsbygningen i Rømersgade fejrede sit 100 års jubilæum i 1979, måtte LO og bygningens bestyrelse erkende, at husets rolle som forsamlingsbygning var udspillet. Derfor opløste man aktieselskabet “Arbejdernes Forenings- og Forsamlingsbygning i Hovedstaden”, som huset blev døbt i 1879, og i stedet oprette den selvejende institution “Arbejdermuseet” i 1982.

Læs om Forsamlingsbygningens historie