Jordskredsvalget den 4. december 1973

Den 4. december 1973 var stemningen trykket i Folkets Hus (det nuværende Vega) i Rejsbygade på Vesterbro, da socialdemokraterne og resten af de politiske partier kunne se valgresultaterne rulle inde fra hele landet. Da de sidste optællinger var færdige, bestod det danske Folketing af dobbelt så mange politiske partier end dagen før, og yderfløjene i dansk politik stod pludselig stærkere end nogensinde før.

Af Katrine Madsbjerg og Hans Uwe Petersen | 04.12.2013

jordskredsvalget-600Folketingsvalget i 1973 er i eftertiden blevet kendt som jordskredsvalget – valget, hvor protestpartierne fik masser af stemmer, og hvor vælgerne for første gang i stor stil svigtede de traditionelle fire store gamle partier (Socialdemokratiet, Venstre, Det Konservative Folkeparti og Det Radikale Venstre).

Fremskridtspartiet, stiftet af Mogens Glistrup i 1972, og den tidligere socialdemokrat Erhard Jakobsens Centrum-Demokraterne buldrede ind med henholdsvis 28 og 14 mandater. Udover valgets to nye store stemmeslugere, kom også Danmarks Kommunistiske Parti, Retsforbundet og Kristeligt Folkeparti ind, dog med mere moderate mandattal (DKP fik 6, Retsforbundet 5 og Kristeligt Folkeparti 7).

Valget var det tredje på 5 år, og perioden frem til 1982 var præget af hyppige folketingsvalg, efterfulgt af svage mindretalsregering. Hele årtiet var præget af oliekrisen, økonomisk recession, indmeldelsen i EF i 1972 og de dertilhørende kampe for og imod. Den politiske polarisering efter ungdomsoprøret i 1968 bed sig fast, og perioden blev også præget af et ustabilt arbejdsmarked med mange “vilde strejker”.

Vi har samlet noget af det materiale Arbejdermuseet & Arbejderbevægelsens Bibliotek og Arkiv har i samlingerne fra valgkampen i 1973.

Vores bibliotekar har også i dagens anledning indekseret relevante poster i vores biblioteksbase, så man nu kan søge på ‘Jordskredsvalget’ som enmeord.

Tilbage til temaside

x

🔺Køb din billet på forhånd 🔺