H.C. Hansen

H.C. Hansen overtog statsministerposten ved Hans Hedtofts pludselige død i 1955. H.C. huskes især for indførelsen af folkepensionen i 1957 og for hans egenhændige, hemmelig dobbeltspil om atomvåben på dansk grund.

Hans Christian Svane Hansen blev født den 8. november 1906 i Århus, og døde den 19. februar 1960.

H.C. var formand for DSU 1933-37 og blev medlem af Folketinget 1936. I perioden 1939-41 og igen 1945-53 var han partisekretær i Socialdemokratiet.

Han fungerede som finansmister i samlingsregeringen i 1945 og igen i den første Hedtoft-regering 1947-50. I den anden Hedtoft-regering var H.C. Hansen udenrigsminister 1953-55, og overtog statsministeriet efter Hedtofts pludselige død i 1955. Han fortsatte samtidig som udenrigsminister frem til 1958 og som statsminister indtil sin død i 1960.

H.C. Hansens arkiv indeholder bl.a. væsentligt materiale til belysning af politiske forhold under Danmarks besættelse. Et vigtigt spørgsmål i 1950’erne var Danmarks sikkerhed og eventuel bistand fra NATO-Alliancen. Stationering af fremmede tropper og materiel blev drøftet i 1952. Et væsentligt politisk problem opstod i 1957, da der skulle dannes ny regering. Der kunne opnås et flertal såfremt den socialdemokratisk-radikale alliance kunne samarbejde med Retsforbundet.

Et væsentligt problem var de radikales forbehold i forsvarsspørgsmålet. I efteråret 1957 gav H.C. Hansen egenrådigt og uden at indformere hverken regeringen og Udenrigspolitisk Nævn grønt lys for, at USA kunne stationere atomvåben i Danmark på Thule-basen i Grønland, der på dette tidspunkt var et dansk amt. Regeringen havde ellers samme år vedtaget et nej til atomvåben på dansk grund, et forbud som H.C. Hansen selv var gået til valg på i forbindelse med valget samme forår.

 

H.C. Hansens arkiv indeholder som forgængeren Hans Hedtofts en stor samling taler og artikler samt korrespondance. En stor del af H.C. Hansens politiske arbejde kan dokumenteres i Socialdemokratiets Arkiv.

I ABA
H.C. Hansens Arkiv

Materiale om H.C. Hansen i andre arkiver i ABA

Litteratur, fotografier og plakater

Litteratur af og om H.C. Hansen

H.C. Hansen i ABA’s fotosamling

H.C. Hansen i ABA’s plakatsamling

 

Tilbage