Nye lydoptagelser fra SF’s hovedbestyrelsesmøder

I 1969 besluttede SF’s forretningsudvalg, at man på kommende hovedbestyrelsesmøder ville benytte sig af båndreferat, og siden 1975 har SF løbende afleveret optagelserne til Arbejderbevægelsens Bibliotek og Arkiv. I 2012 besluttede man at digitalisere denne samling, og i 2014 blev optagelserne fra årene 1969-1982 tilgængelige som digitale lydfiler. Anden etape af projektet er netop færdiggjort, og optagelserne til og med 1989 er nu også tilgængelige.

Af Liv Øvlisen Brun Jensen, studiepraktikant | 23.1.2017

De år, der dækkes af optagelserne, er paradoksale for SF. Poul Schlüters overtagelse af statsministeriet betød, at man i høj grad var uden realpolitisk magt, men samtidig havde partiet den højeste vælgeropbakning nogensinde. Medlemstallet steg fra 5.600 i 1982 til 9.126 i 1988, og gennem hele perioden var SF med et mandattal på over 20 et af landets fire største partier. I 1987 fik partiet 27 sæder i Folketinget, det højeste antal nogensinde.

gp-paa-valgaftenen-1987

Gert Petersen på valgaftenen 8.9.1987, 
hvor SF fik 27 mandater

 

 

 

 

Et af de områder, hvor SF trods alt gjorde sig gældende, var på sikkerhedspolitikken. SF var en fast bestanddel af det alternative sikkerhedspolitiske flertal sammen med Socialdemokratiet, De Radikale og i en periode VS og gennemførelsen af den såkaldte fodnotepolitik. Det alternative flertal blev brudt efter valget i 1988, da Schlüter og Det Konservative Folkeparti droppede Centrum-Demokraterne og Kristeligt Folkeparti, og i stedet tog De Radikale med i regering.

Gert Petersens reaktion på den nydannede VKR-regering ved HB-mødet 11.-12. juni 1988

pas-paa-fra-hoejre-1985-1-page-001

Et stort tema SF’s hovedbestyrelsesmøder i 1980’erne var arbejderflertallet. Efter to fejlslagne forsøg i 1960’erne og 1970’erne genoptog hovedbestyrelsen i 1983 idéen om et arbejderflertal med Socialdemokratiet, og for formand Gert Petersen var det en hjertesag. Socialdemokratiet var i begyndelsen forbeholdne, men da valget i 1987 afslørede et flertal imod den borgerlige regering – hvilket dog ikke medførte regeringsændringer, da de mindre venstrefløjspartier endte under spærregrænsen – begyndte man for alvor forhandlingerne og nedsatte en studiekreds. Til SF’ernes ærgrelse medførte det dog ikke mange konkrete resultater, idet Socialdemokratiet i højere grad fokuserede på at forhandle med regeringen.

 

Ebba Strange efterlyser flere konkrete resultater fra studiekredsen med Socialdemokratiet, HB-mødet 16.-17. januar 1988

Et andet emne, der går igen på optagelserne i stort set hele perioden, er bladudgivelse. Trods den store medlemsfremgang havde SF stadig et relativt lille antal medlemmer i forhold til antallet af vælgere, og man var i 1986 nødsaget til at lukke Socialistisk Dagblad pga. manglende abonnenter. Man oprettede i stedet ugeavisen Socialistisk Weekend, men også denne kæmpede med økonomien og lukkede i 1990.

I den sidste del af perioden, der dækkes af optagelserne, mistede SF opbakning og blev kritiseret, fordi partiet trods de mange mandater ikke fik megen politisk indflydelse. Både i pressen og internt i partiet taltes der om krise, skønt det blev afvist af Gert Petersen.

 Gert Petersen afviser, at der er krise i SF, HB-mødet 9.-10. september 1989

Trods enkelte huller er optagelserne en vigtig kilde til SF’s storhedstid og til Danmarks politiske historie.

Optagelserne er tilknyttet den elektroniske registrant over SF’s arkiv i bibliotek- og arkivsystemet, og der kan søges adgang til dem via arkivposterne. Se f.eks. Hovedbestyrelsesmøder januar-maj 1986. Når der er givet tilladelse, kan optagelserne aflyttes på arkivlæsesalen i Rømersgade.

 

Tilbage til temaside