Arbejdermuseet
Siden sin start i 1982 har Arbejdermuseet løbende indsamlet genstande og kunstværker, der fortæller om arbejderbevægelsens og den almindelige arbejders historie. Den første store indsamling lagde grunden til udstillingen om dagliglivet i 1950’erne, der gennem årene har været en bærende del af museets fortælling. Siden er der også blevet samlet genstande ind fra udvalgte arbejdspladser og fagforeninger. Samlingen omfatter tusindvis af værker af kendte og mindre kendte kunstnere og tegnere, der har ladet sig inspirere af motiver fra arbejdernes hverdag og historie.
Arbejdermuseet har i dag en samling på ca. 63.000 genstande og 12.000 kunstværker. Museumssamlingen er et væsentligt bidrag til den danske kulturarv, som Arbejdermuseet varetager i fællesskab med de øvrige museer i Danmark, og den er registreret i Slots- og Kulturstyrelsen fællesmuseale registreringssystem SARA. Indtil SARA bliver offentligt tilgængelig kan der søges i kunstværkerne og genstandene i Kunstindeks Danmark og Museernes Samlinger.
Museets plakatsamling omfatter plakater fra arbejderbevægelsens organisation i og udenfor Danmark fra ca. 1900 til i dag. Plakaterne er blevet fremstillet i forbindelse med valgkampe, folkeafstemninger, 1. maj arrangementer, freds- og solidaritetsarbejdet såvel som strejker og demonstrationer. Plakater til studiebrug kan ses på læsesalen efter aftale.
Lige nu kan du i vores undervisningstema History to Go finde et helt kapitel om plakatsamlingen.
Og vil du søge i vores plakatsamling, kan du finde den via vores biblioteksdatabase
De iøjnefaldende faner har siden begyndelsen af 1870’erne været symboler på arbejderbevægelsens idealer og mål. Den enkelte fane udgør en vigtig del af en organisations historie, og samlet er fanerne en del af de kulturelle udtryk, der har været brugt som samlingsmærker ved demonstrationer, fester og arbejdskampe. Den danske arbejderbevægelse fik sin første fane i sommeren 1872, og snart fulgte flere efter.
Vil du se flere af de flotte faner? Herunder har vi samlet eksempler på fanesamlinger. Dyk ned i gallerierne og kontakt os endelig hvis du sidder tilbage med spørgsmål eller nysgerrighed på mere information: aba@arbejdermuseet.dk
(Udsnit af Ursula Reuter Christensens maleri “Rosa Luxemburg på Møns Klint” (1975).)
Hvem var Vattæppesyerskerne?
Duer, løver og solopgange
De kvindelige arbejdere
Håndens arbejde
Dyk ned i ...
♦️ OBS: VI ER LUKKET PÅ GRUND AF RESTRIKTIONER – LÆS MERE HER